6. октобар 2013.

Gravity - Gravitacija 3D

Više puta sam pomislio da ovu kritiku pišem nakon što mi se slegnu utisci... Ali sam onda shvatio da bi to trajalo danima. Nikada, ponavljam, NIKADA nisam pogledao film poput ovog. Čitavih devedeset minuta knedla mi je bila u grlu, stomak u grču, a nakon što se završio kolena su mi se tresla od visokog nivoa adrenalina. Čitav film je prošao za, meni se tako činilo, nepunih pola sata i prosto mi je krivo što nije trajao duže. Slobodno mogu reći da je "Gravity" najbolji film 2013. godine, a uloga Sandre Bullock je, makar meni, najbolja ženska uloga ove godine i takođe jedna od najdražih uopšte. Kritike su zablistale sa svih strana, te ćete i u ovoj kritici, shodno mom oduševljenju, videti jedino reči hvale.

http://www.imdb.com/title/tt1454468/?ref_=hm_cht_t1

Želim prvenstveno da počnem sa ulogom Sandre Bulok. Inače, nikada nisam bio zaljubljenik u njenu glumu, čak mi je nekada bila i antipatična, ali od ovog filma se sve promenilo. Ona je opravdala svoj status oskarovke, dokazala da sama može izneti ceo film i zablistati na naaaajbolji mogući način. Njena uloga doktorke i astronuta Rajan Stoun je izuzetno zahtevna, previše duboka i jaka, a ona ju je iznela tako divno i dobro, da su mi se oči par puta napunile suzama. Zaista, priznajem... Scena u kojoj se ona "predaje" i sa prijemnika čuje glas čoveka sa Zemlje i lavež njegovog psa je bila srceparajuća. Naime, ona počinje da laje kao pas, oponašajući možda poslednji zvuk koji će čuti u životu, a njen lavež se pretvara u plač i molitvu... Gif koji sledi je upravo kratak kadar te scene. Veoma mi je žao što ne mogu da ga pronađem većoj rezoluciji.


Zanimljivo je da nakon petnaest minuta filma jedini čovek na platnu jeste Sandra Bulok. Upravo to daje posebnu draž ovom filmu. Ona nosi film na svojim ramenima do samog kraja, osim tri minuta u kojoj doživljava jednu halucinaciju zbog manjka kiseonika. Način na koji ona diše, pokreti očiju... Sve je savršeno. Apsolutno sve. Dalje, njena fizička spremnost je neverovatna, žena izgleda odlično, zapravo nikad bolje. Ne postoji nijedan detalj vezan za njenu ulogu i glumu da mi se nije dopao, od prvog minuta filma, pa sve do kraja kada leži na plaži i svesna da je konačno na Zemlji rukom steže pesak i dodiruje tvrdo tlo... Po mom mišljenju, bez pogovora zaslužuje Oskara za glavnu žensku ulogu, ako ne nagradu, onda makar nominaciju. To je najmanje što bi Akademija mogla da učini, jer bi u suprotnom njena glumačka veličina u ovom filmu bila potcenjena. 

Glavne uloge (jedine uloge u filmu): Sandra Bullock i George Clooney
Režija: Alfonso Cuaron
Scenario: Alfonso Cuaron
Žanr: Drama, Si-Fi, Triler

Sandra Bullock (Rajan Stoun) i George Clooney (Met Kovalski)

(Spoiler alert - početak)

Ovog puta stvarno ne želim otkrivati detalje filma (osim gore pomenute scene sa Sandrom Bulok), jer vam toplo preporučujem da pogledate ovaj film u bioskopu i to u 3D-u, radi potpunog užitka. Rajan i Met su astronauti koji rade za NASU. Oni su poslani da poprave satelit koji je doživeo kvar neke ploče koja ga povezuje sa Zemljom. Nakon nekoliko nedelja u svemiru, dešava se katastrofa kada jedan od satelita na drugom kraju zemljine orbite pukne i izazove lančanu reakciju. Olupine dobijaju brzinu metka i obrću krug oko zemlje za veoma kratko vreme. Kada olupine izudaraju satelit kojeg Rajan i Met popravljaju, a Rajan se otkači sa njega, kreće priča preživljavanja ljudskog organizma u svemirskom bespuću, kao i borba za život i povratak na planetu Zemlju.

(Spoiler alert - kraj)

Ovaj film krase najbolji vizuelni efekti koje sam do sada pogledao. Apsolutno je nemoguće reći da ovaj film nije zaista sniman u svemiru, već da je sve ovo zapravo zeleno platno. Toliko je realno urađen da je to prosto neverovatno. 3D je neopisiv! Par puta sam se cimnuo kada su neke olupine krenule da se kreću prema meni i proleću mi "baš pored glave". Svaka scena je izglancana do perfekcionizma, čak u jednoj sceni u kojoj Sandra plače, njene suze postaju sitne kapljice koje kada ispadnu iz oka lebde u vazduhu (nema gravitacije). Jednoj od tih kapljica suza se kamera toliko približila da se u njoj prikazala slika Sandre naopačke, a zbog 3D-a, delovalo je kao da suza lebdi iznad prvih redova sale. Ovo je prvi Si-Fi film koji zaista poštuje nauku o kosmosu. Šta hoću reći... Nema onih "pow pow" zvučnih efekata (poput Star Warsa i bilo čega drugog čija se radnja odvija u svemiru). Ovde je sve bezvučno. U svemiru ne postoji vazduh koji bi prenosio zvuk, a to je upravo jedan od aduta filma. Bilo je veoma čudno gledati kako se džinovske letilice ruše, a ne čuti nikakav zvuk razlamanja metala i udaranja olupina jednu o drugu. Dakle sve je nemo, osim onih trenutaka koji su snimani u letilicama, u kojima je kiseonik na normalnom nivou, kao i scena u kojima kamera prolazi kroz kacigu dva astronauta i kada ih čujemo da pričaju. 

Scena u kojoj se Sandra Bulok "detachuje" sa satelita i biva prepuštena milosti svemira.

Režija Alfona Cuarona je postavila nove granice filmskog vizionarstva. Ovaj film predstavlja revoluciju u bilo kom pogledu, a Alfonso, koji je ujedno i smislio ideju za film, a potom ga i režirao uradio je najbolji mogući posao. Kamera je bila zaprepašćujuća. Kamera klizi, prolazi kroz staklo kaciga i iz trećeg plana ubacuje se u prvi plan, time još više oživljavajući osećaj "ja sam zaista u svemiru", jer na taj način svaki gledalac vidi kako glumac posmatra okolinu. Zaista impresivno.
Steven Price je napravio tako dobru muziku da sam na samom kraju filma ostao bez reči. Muzika je savršena. Predivno opisuje svaki trenutak u kome je zastupljena. Napeta, intriganta, mračna i zagonetna... Baš poput misteričnog svemira u kome se odvija radnja filma. Ovo je konkretno muzika iz poslednje scene. Meni se ovaj soundtrack najviše dopao. :)


Nisam u skorije vreme video da neki film na Rotten Tomatoesu ima 98% od mogućih 100%. Dakle, ovaj film je čisto savršenstvo. Zaista, nikada nisam pogledao ovako savršen film. 

Omiljeni citat:
Matt Kowalsky: "So where's home, Dr. Stone?"
Dr. Ryan Stone: "Lake Zurich, Illinois"
Matt Kowalsky: "Is there somebody down there looking up, thinking about you?"
Dr. Ryan Stone: "I had a daughter, a little girl with brown hair. Tell her that I'm not quitting."
Gravity je neverovatno jako ostvarenje, te će moja ocena za ovaj film biti 9,5/10. 
Nadam se da će ovaj film osvojiti Oskara za film godine, jer ovako nešto se ne stvara često. Molim vas da pogledate "Gravity" u bioskopu i to u 3D-u, koji se konačno isplatio! 

Trejler pogledajte ovde: