17. јануар 2014.

Saving Mr. Banks - Spasavanje G. Benksa

Prvenstveno želim da počnem od nekih brojki. Da li ste znali da je Volt Dizni čovek sa najviše osvojenih Oskara ikada? Čak 22 Oskara! Nasuprot njemu, nijedan glumac koji je glumio Volta u nekom od filmova koji se bave njegovim likom, nije dobio ni nominaciju! Tako je i ove godine Akademija odlučila da ne nagradi ovaj predivan film nikakvom nominacijom, sem one za najbolju muziku. Zašto? Zaista nemam nikakve ideje. Film me je osvojio još u prvom minutu i prvom rečenicom koja "peva" o vetorvima sa istoka. Nastavio je da me vozi emotivnim roler kosterom do poslednjeg minuta, uspevši da me provede kroz detinjstvo do današnjeg dana i da mi, moram priznati, izmami par suza u očima.

http://www.imdb.com/title/tt2140373/?ref_=ttqt_qt_tt

Kada sam bio mali pročitao sam knjigu koja priča o, takoreći, bebisiterki Meri Popins. Ženi koja je imala svoj magični kišobran i njime letela gde je htela. Nekoliko godina je prošlo, te sam pogledao film... Ali, kao dete od šest godina (znao sam da čitam još od treće), naravno da mi je najzanimljivija scena u filmu bila ona gde se pojavljuju crtani pingvini i zajedno sa Dik Van Dajkom igraju svoj mali ples. Svako ko je pogledao ovaj film setiće se te scene, koja, kada je sada gledam, potpuno odudara od celog filma, upravo zbog te animacije.


Bilo kako bilo, prošle su godine, izašli su novi filmovi, a oni koje sam gledao u detijnstvu polako su postali zaboravljeni. Trinaest godina kasnije, Dizni je napravio novi umetničko delo koje priča o nastanku filma Meri Popins. Pre nego što sam pogledao najavu, bio sam u stilu: "Ovo će biti samo još jedna u nizu komedija o stvaranju nekog filma." Ali, onda sam video dvostruke dobitnike Oskara u glavnim ulogama i sitan aspekat drame i naslutio (koliko se uopšte i može naslutiti u reklami od dva minuta) da ovaj film ima šanse da promeni moju konstataciju. Na svu sreću, jeste. I još bolje, ovo je bila predivna drama sa aspektima komedije, a ne obrnuto. :) 

Glavne uloge: Tom Hanks (Volt Dizni) i Ema Thompson (autorka knjige "Meri Popins" - P.L. Travers ili Pamela Travers)
Sporedne uloge: Collin Farrel (Travers Gof), Paul Giamatti (Ralf), Ruth Wilson (Margaret Gof),  Bradley Whitford (Don DaGardi), Rachel Griffits (Eli) 
Režija: John Lee Hancock
Scenario: Kelly Marcel, Sue Smith
Žanr: drama, biografija, komedija

(Spoiler alert - početak) 

"Saving Mr. Banks" je priča o gospođi Travers, autorki knjige Meri Popins i njenoj unutrašnjoj i emotivnoj borbi. Već u drugoj sceni je vidimo kako po ko zna koji put odustaje od putovanja u Los Anđeles i susreta sa famoznim Volt Diznijem. Ona se bori sa željom da ne "proda" svoje delo, koje bi Volt pretvorio u mjuzikl i paradu. Ali, kako ju je susrela teška finansijska situacija, ona odlučuje da ipak ode u LA i vidi - ako joj se dopadne kako su scenaristi i režiser odlučili da predstave njenu knjigu na platnu, ona će potpisati ugovor o pravu na posedovanje. Usput se upoznajemo sa pozadinskom pričom gospođe Travers, gde je zatičemo kao palvokosu devojčicu koja živi sa sestrom, majkom i ocem. Ona je "zaljubljena" u svog oca. Travers je njen ideal, njena zvezda vodilja i životni uzor. Kako film odmiče, a starija Travers biva sve nezadovoljnija i nezadovoljnija svime što je vezano za njenu knjigu i film, shvatamo da je u suštini "Meri Popins" istinita priča. Njena životna priča. Prava Meri Popins je bila njena tetka Eli, koja je u trenutku kada je njen (do tada je već saznala) alkoholičar od oca bolovao od tuberkuloze, došla da ga spase. Ona nije spašavala decu, već njenog oca. Ali, kako leka za tuberkulozu nije bilo, Pamelin otac umire. Pred kraj filma, Dizni otkriva pravu istinu o knjizi kao i pravom imenu gospođe Travers i pokušava da je ubedi da napravi film. Ona pristaje tek nakon što joj Dizni kaže da će na taj način odbaciti svoju prošlost, a cela priča će se završiti lepo i njen otac će živeti na filmskom platnu, puštajući zmajeve među oblake. NJen otac je sada nastavio da živi kroz film, a do tog trenutka je i dalje živeo kroz njeno novo prezime (Helen Gof je njeno pravo ime).

(Spoiler alert - kraj)


Ema Tompson. 
Zapravo ova gornja rečenica u vidu njenog imena je dovoljna sama za sebe. Ona je jedan div od glumice. Koliko je ona superiorna je prosto neverovatno. Moguće je da mi je najveće iznenađenje ove filmske godine (u negativnom smislu) bilo to što Akademija nije nominovala Emu za najbolju glavnu žensku ulogu. Zašto, ZAŠTO, pitam se?! NJena uloga je bila toliko dobra, moćna, draga, tragična i odbojna u isto vreme, da je prosto morala biti nagrađena makar nominacijom. Ali, nažalost nije. Za mene, Ema je ovogodišnji pobednik. :) Kao što je i sama izjavila, ovo je definitivno njena najbolja uloga u karijeri. 


Tom Henks. 
Njen saputnik u spasavanju gospodina Benksa. I opet, njegovo ime je dovoljno samo za sebe. Dizni bi definitivno bio ponosan ovim filmom i njegovom glumom. U filmu saznajemo i detalje o Diznijevom (zapravo Voltovom - nikako nije voleo da ga zovu po prezimenu) životu. On je u svom detinjstvu raznosio novine po tri puta na dan, živeo neverovatno teško... Da bi na kraju, nacrtao malog miša Miki Mausa i došao u Holivud da okuša sreću. I postao jedan od najvećih filmotvoraca ikada. Ako ne i najveći. Jedino ko je dorasao zadatku da odglumi Volta u ovom filmu je živa legenda Forest Gamp. :) :) Promenivši akcenat, zvučao je i izgledao kao Dizni. 

Režiser je odlično zamislio kako će snimiti Traversinu prošlost, koristeći se drugačijim načinom snimanja, kao i bojom kamere. Po mom mišljenju, kamera je bolja kada je priča u prošlosti, pogotovo ona scena kada kamera snima veš na žicama odozgo, dok mala Pamela, njena sestra i otac jure kokošku po dvorištu. 

Helen i Travers

Montaža je bila divna, naročito to prebacivanje iz prošlosti u sadašnjost i obrnuto. Najviše mi se dopala scena u kojoj gospođa Travers stoji pored prozora i seća se detalja kada je sa ocem išla na vašar, na kome je njen otac pijan držao govor. To je bila jedna od najtežih scena njenog detinjstva, a u tom trenutku, u sadašnjosti, kompozitori muzike za film, pevaju veselu i razdraganu pesmu o bankaru, ne znajući šta se zapravo krije iza nje. Kada sam već kod muzike, ona mi se izuzetno dopala, pogotovo što ima taj zvuk prošlosti, nekako bezbrižne i drage. 

 
 
Gospođa Travers u trenucima nezadovoljstva.

Zanimljivo je to da se gospođi Travers na kraju uopšte nije dopao film. Ona je bila razočarana mjuziklom i delom u kome su ubačeni animirani pingvini. Jednostavno, za nju, nijedan film nije mogao da oslika njeno unutrašnje stanje dok je pisala knjigu o svojoj porodici. Na neki način je bila u pravu.  

Omiljeni citat: 
Travers Goff:
Winds in the east
Mist coming in 
Like something is brewing
About to begin 
Can't put me finger 
On what lies in store
But I feel what's to happen
All happened before.

Uživao sam dok sam gledao ovaj divan film. Ocena je:

Kupio bih Blu-Ray/DVD kopiju filma.

Trejler pogledajte ovde, a film obavezno i to što pre! :) 


16. јануар 2014.

Blue Jasmine - Plava Jasmin

Vudi Alen. Čovek od kontraverzi. Čovek koji me je osvojio svojom slikom ponoći u Parizu. Uveo me kroz vrata džeza i francuskih šansona. I nastavio da me oduševljava svojim najnovijim filmom "Blue Jasmine". Ne mogu reći da je film odličan, ali mi se veoma dopao. I to ne film kao film, već odlične uloge i glumci (glumice u ovom slučaju) koji su bili izvanredni. Kejt Blanšet je opravdala svaku nagradu koju je osvojila ove godine. Njen portret igubljene žene, pomalo alkoholičarke, još više tabletomanke a najviše osobe emotivno raspalog duha je bio izuzetan. Galadrijel bi mogla da osvoji drugog Oskara i to upravo za ovu ulogu. :)

http://www.imdb.com/title/tt2334873/?ref_=nv_sr_1

Odmah ću preći na stvar. Film je prekaratak. Minijaturnih sat i po vremena nije bilo dovoljno. Već nakon nekoliko minuta filma stiče se utisak da je Vudi Alen napravio ovaj film samo da bi dokazao koliko je Kejt Blanšet superiorna. Scenario koji se vezuje za nju i, hajde, njenu sestru je bio dobar. Ali ništa više od toga. Uživao sam samo u trenucima kada je u prvom planu bila Kejt, i činila svoju malu glumačku magiju. Svi ostali likovi sem nje i njene sestre su na neki način zapostavljeni. Ostavljeni sa strane, da bi sam gledalac mogao da im skroji sudbinu (naravno, iz te priče se isključuje lik kog tumači Alek Boldvin). Čak i sam kraj filma ostavlja veliki znak pitanja. Uostalom, Vudi nas je navikao da često na samom kraju filma uradi nešto neočekivano i da se film završi nekako predivno nedorečen. Ali, ovde, on se samo završio. Kraj. I tako sam ostao pred ekranom pitajući se šta će Jasmin uraditi... Sklopiti svoj stari život i nastaviti dalje? Otići i skočiti sa Golden Gejta? Ubiti se tabletama? Vratiti se svom novom mužu? Nastaviti da živi sa sestrom? Završiti u ludnici? Mnogo pitanja mi se vrzmalo po glavi... Pitanja na koja, nažalost, nemam odgovor. No znam samo jedno. Kejt je blistala kao nikada do sada.


Glavna uloga: Cate Blanchett (Jasmin)
Sporedne uloge: Sally Hawkings (Džindžer), Alec Baldwin (Hal), Andrew Dice Clay (Ogi), Bobby Cannavale (Čili), Louis C.K. (Al), Peter Sarsgaard (Dvajt) 
Režija: Woody Allen
Scenario: Woody Allen
Žanr: drama, komedija

(Spoiler alert - početak)

Jasmin je žena koja je nekada živela u bogatsvu i izobilju. Imala je sve šta je poželela. Skupu, markiranu garderobu, velike zabave, kvalitetna pića, luksuzan nakit... Ali, kada bi se našla u nekom problemu, okretala je glavu od njega, ne želeći da zna ništa o njemu... Tako je godinama živela u lažima njenog supruga Hala. On ju je varao sa mnogo žena. Svi su to znali, ali, Jasmin je uporno okretala glavu, i uživala u svom lažnom životu. Bez diplome sa fakulteta vodila se kao niko i ništa. Jedini spas joj je bio njen muž, prevarant i lopov. Izgubljena u svojim mislima, Jasmin je živela od danas do sutra uživajući u materijalnom, bez ljubavi i dece oko sebe. Kada je jednog dana saznala da je muž vara, prijavila ga je FBI-u, otkrivši sve njegove poslovne laži i prevare. On se u zatvoru besi, a Jasmin, sada prepuštena sama sebi, bez i jednog dolara u džepu, doživljava nervni slom. Ona od jedne sofisticirane žene postaje tabletomanka i alkoholičarka. NJen život se okreće naglavačke, a za pomoć se obraća svojoj polusestri Džindžer, na koju nikada nije ni pomislila dok joj je novac pružao sigurnost. U San Francisku ona počinje novi život upoznavajući nove ljude ali nikada zadovoljna i uvek potpuno izgubljena. Ona, slično njenom mužu počinje da se služi lažima nakon što upozna Dvajta, čoveka od značaja sa velikom kućom nadomak mora. No, naravno, Dvajt saznaje pravu istinu o Jasmin, napušta je, a ona, ponovo emotivno i psihički skrhana ostaje sama, bez igde ikoga.

(Spoiler alert - kraj)

 Jasmin, Džindžer i Ogi (Džindžerin bivši muž)

Kejt je odigrala ulogu svog života. NJena transformacija je neverovatna. Ona bukvalno doživljava promene raspoloženja u sekundi govora. Od sreće prelazi do tuge, razočaranja, patnje i ljutnje. Sve emocije u jednom. Njeno lice doživljava grčeve, ona se bori sama sa sobom. Jednom rečju Kejt je briljantna u veoma zahtevnoj ulozi Jasmin. Vudi Alen, kao da filmove radi po sebi, uvek u svojim ostvarenjima ima jednog lika koji je čudan, drugačiji. A Jasmin je tipičan primer tog "Alenovskog" lika. Lika koji previše priča, loše se snalazi u prostoru, živi drugačijim životom. A zatim, Alen uvek stvori još jednog lika koji je kontra prethodnom. U ovom slučaju to je lik Džindžer, žene koja uživa u životu kroz male stvari. NJen život nije ništa nalik Jasmininom. Ona živi u malom stanu, bez ijedne markirane haljine, provodi vreme sa običnim ljudima. I iako takva, normalna, ona dobija kritike od Jasmin, koja je naziva ženom nesposobnom da nađe sebi muškarca na visokom položaju, koji bi zarađivao, radio i živio umesto nje i to sve dok bi ona uživala u jednoj boci šampanjca, negde na Karibima. Dve sudbine, ni po čemu slične, isprepletene su u ovom filmu, koji je, ponavljam, za mene bio prekratak. Jednostavno sam želeo da saznam što više o životu svakog od likova, a nažalost, nisam uspeo.


Kao i bilo koji drugi Alenov film i ovaj je ispunjen najlepšim zvucima džeza i bluza. Pored O. Russella, jedino Vudi zna da tako lepu muziku još lepše sklopi u neke filmske kadrove. 
Dopala mi se i montaža filma. Cela radnja u sadašnjosti se često prekida i na poslednju izgovorenu reč u sadašnjosti se nadovezuje scena iz prošlosti. Tako na primer, kada je u jednom trenutku Jasmin izjavila rečenicu da bi "sve bilo lepše da nije bilo one francuskinje" na reč "francuskinja" se nadovezuje priča iz prošlosti u kojoj je ona otkrila da je muž vara. Divna montaža je samo doprinela tom osećanju rastrojenosti Jasminine duše. Smenjivanje sadašnjosti i prošlosti metaforički podseća na smenjivanje Jasmininih osećanja. 

Omiljeni citat:
Jasmine: Anxiety, nightmares and a nervous breakdown, there's only so many traumas a person can withstand until they take to the streets and start screaming.
Ovog puta želim dati dve ocene... Jednom ću oceniti film, a drugom glumu.
Film jeste dobar, ali me je Vudi Alen navikao na bolje. Shodno tome, dajem mu ovu (pomalo sarkastičnu) ocenu:

  Dobar film, nije potreban alkohol.

A zatim, kao zaključak svega što sam napisao o glumi Kejt Blanšet, dajem joj ocenu: 
Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu 2013. godine.

Trejler pogledajte ovde: 

13. јануар 2014.

2014. Golden Globe Awards

 
Ovo je spisak dobitnika nagrada i nominacija na ovogodišnjoj ceremoniji dodeli nagrada Zlatni globus. 

Najbolji film godine - Drama


Ostale nominacije
"Captain Phillips"
"Rush"
"Philomena"
"Gravity"
  
Potpuno zasluženo, kao i što se očekivalo, "Dvanaest godina ropstva" je odneo kući nagradu za najbolju dramu. Jedino što se nije očekivalo je to što su se nagrade tu i okončale. Od sedam nominacija ovaj film je osvojio (najvažniju) samo jednu nagradu.

 Najbolji film godine - Komedija ili mjuzikl


Ostale nominacije
"The Wolf of Wall Street"
"Her"
"Nebraska"
"Inside Llewin Davis"

Bez pogovora, "Američka prevara" zaslužuje svaku nagradu ove sezone crvenih tepiha. Briljantnost ovog filma se ne može opisati rečima. Čisto savršenstvo! 

Glavna muška uloga - Drama:

 Ostale nominacije
Chiwetel Ejiofor za "12 Years a Slave"
Tom Hanks za "Captain Phillips"
Idris Elba za "Mandela: Long Walk to Freedom"
Robert Retford za "All is Lost"

Kako vidim, mnogi, uključujući i mene, su iznenađeni odlukom da se nagrada dodeli Metju Mekonagiju. Svi smo očekivali da će nagrada otići u ruke briljantnog Čivetela Eijofora, ali desilo se suprotno. Ova nagrada samo još više stavlja znak pitanja na temu glavne muške uloge kada je u pitanju nagrada Akademije. 

Glavna ženska uloga - Drama 


Ostale nominacije
Sandra Bullock za "Gravity"
Judy Dench za "Philomena"
Emma Tompson za "Saving Mr.Banks"
Kate Winslet za "Labor Day"

Pretpostavljam da je ovo uvod u narednu veliku nagradu - Oskar. Vudi Alen je definitivno napravio ulogu koja je u potpunosti legla glumici Kejt Blanšet. Drugi Oskar joj se verovatno smeši.
  
Glavna muška uloga - Komedija ili mjuzikl


Ostale nomiacije 
Oscar Issac za "Inside Llewin Davis"
Christian Bale za "American Hustle"
Joaquin Phoenix za "Her"
Bruce Dern za "Nebraska"

Najbolji muška uloga u komediji - ili Najzasluženija nagrada večeri. Leonardo DiKaprio je konačno uvažen. Zadnji put kada je dobio Zlatni globus takođe je glumio u Skorsezeovom filmu - "Avijatičaru". Od tada, pa do sada, Leo je imao nikada jače uloge u svojoj karijeri, a kao što sam u pisao, ova mu je definitivno najbolja. Bravo za Lea! 

Glavna ženska uloga - Komedija ili Mjuzikl


Ostale nominacije
Meryl Streep za "August: Osage County"
Greta Gerwig za "Frances Ha"
Julie Delpy za "Before Midnight"
Julia Louis-Dreyfus za "Enough Said"

Kategorija u kojoj se vodio rat između dve glumačke veličine - Meril i Ejmi. Ejmi je zasluženo odnela nagradu kući, dok je Meril otišla praznih ruku, kao i njen film "Avgust u okrugu Osejdž". Takođe smatram da su ostale glumice u ovoj kategoriji jednostavno bile presrećne što su nominovane, ali i svesne da nemaju nikakve šanse za pobedu. 

Najbolja sporedna muška uloga

Ostale nominacije
Barkhad Abdi za "Captain Phillips"
Michael Fassbender za "12 Years a Slave"
Daniel Bruhl za "Rush"
Bradley Cooper za "American Hustle"

Da ovo je frontmen grupe "30 Second to Mars" i da, ovo je onaj tip koji je glumio u "Fight Club-u". Za Džared Leta se znalo da će osvojiti sve nagrade za koje bude nominovan one sekunde kada je trejler filma izašao. Najmanje iznenađenje večeri. :) 

Najbolja sporedna ženska uloga


Ostale nominacije
Lupita Nyong'o za "12 Years a Slave"
Sally Hawkins za "Blue Yasmine"
Julia Roberts za "August: Osage County"
June Squibb za "Nebraska"

Dženifer to čini dve godine za redom u filmovima istog režisera! Veoma nezgodna konkurencija u vidu Lupite Nyong'o joj je stajala na putu prema nagradi, ali ju je, kao najmlađa osoba nominovana na ovogodišnjim nagradama, Dženifer ipak osvojila (time pobedivši najstariju osobu - Džun Skvib "Nebraska"). 

Najbolja režija - Alfonso Cuaron


Ostale nominacije
Steve McQueen za "12 Years a Slave"
David O.Russel za "American Hustle"
Paul Greengrass za "Captain Phillips"
Alexandar Payne "Nebraska"

Kada se na novi film nekog režisera čeka čitavih sedam godina (pritom je to jedan od najboljih režisera ikada), a potom izađe masterpis poput "Gravitacije", znači da je nagrada na Zlatnim globusima i Oskarima u konkurenciji režije zasigurno zagarantovana. Alfonso je nakon "Dece Meseca" napravio jedan od najoriginalnijih i najboljih filmova o svemiru ikada. 

Najbolji scenario - Spike Jonze


Ostale nominacije
"American Hustle"
"12 Years a Slave"
"Nebraska"
"Philomena"

Nažalost, još uvek nisam imao prilike da se susretnem sa ovim filmom, tako da bi svaki komentar bio suvišan. Ono što sam čuo o ovom filmu zaista jeste dobra ideja koja je, samim tim što je film osvojio ovu nagradu, verovatno dominirala ove godine. 

Najbolji animirani film godine


Ostale nominacije
"Croods"
"Despicable Me 2"

Do sada sam pisao o svom oduševljenju prema ovom animiranom filmu. Ocenio sam ga rečenicom "Oskar za najbolji animirani film godine". Ovom nagradom, moja pretpostavka ima još čvršće tlo. Ubedljivo najbolji crtani film 2013. godine! :) 

Najbolji strani film - Italija


Ostale nominacije
"La vie d'Adèle" - Francuska
"The Hunt" ("Jagten") - Danska
"The Past" ("Le Passé") - Iran
"The Wind Rises" ("Kaze Tachinu") - Japan

Iako je moj blog namenjen filmovima, a ne serijama, kao veliki fan serije "Breaking Bad", moram reći da sam oduševljen što je ove godine upravo ta serija pobedila u konkurenciji "Najbolja serija - drama", kao i u konkurenciji za "Najbolju glavnu mušku ulogu u drama seriji" u kojoj je pobedio Bryan Cranston. Čestitke!! :) 


10. јануар 2014.

Frozen - Zaleđeno kraljevstvo

Kada nakon sinhronizovanog animiranog filma izađem iz bioskopa potpuno zadovoljan onim što sam pogledao, znači da je film odličan. Šta više, moje odlaganje odlaska u bioskop je bilo isključivo zbog sinhronizacije, koja mi se za divno čudo veoma dopala. Mislim da su po prvi put glasovi naših glumaca/pevača bili fenomenalni i dobro se uklopili u crtani film. Neke pesme su bile veoma zahtevne, a glasovne mogućnosti glumica/aca su bili dorasli zadatku. Sve u svemu, Dizni se ovim filmom (koji se nakon pet nedelja prikazivanja u svetu, ponovo vratio na prvo mesto Box offica) vratio na velika vrata. Jedan od "must see" filmova 2013. i po mom mišljenju najozbiljniji kandidat za osvajanje Oskara za animirani film godine.

http://www.imdb.com/title/tt2294629/?ref_=nv_sr_1 

Obožavam animirane filmove. Svi su divni na neki svoj način... Ali u Diznijevim filmovima ipak postoji nešto što ih izdvaja od svih drugih. Prvenstveno je do muzički aspekat, koji ove filmove čini ne samo crtaćima već i odličnim mjuziklima. A drugo je to što su oni inspirativni, predvidivi u pozitivnom smislu i što svim gledaocima daju nadu da će na kraju sve ipak biti dobro i da će se sve lepo završiti. Upravo je to njihova čar. Za vas ne znam, ali makar ja znam da nikada nisam video osobu koja je bila neraspoložna nakon kraja jednog Diznijevog filma... Dobro, "Lion King" se ne računa. :) 
Sve u svemu, Dizni je nakon "Zlatokose" pritajio i samo se čekao trenutak kada će izaći nešto novo i da li će to novo premašiti staro. A onda je izašao "Frozen" i zaledio ceo svet. Box office već nedeljama bruji pozitivnim vestima o ovom filmu, kritike blistaju sa svih strana... Konačno sam (od straha prema sinhronizaciji, koja je, kao što rekoh na kraju ispala odlična) skupio snage (više novca, nego snage) i otišao da pogledam "Zaleđeno kraljevstvo" u bioskopu i to u 3D-u. Ali, iz sale sam izašao neraspoložan, što predstavlja kontradiktornost malo pre rečenom. I to isključivo iz jednog razloga. Bio sam tužan što se film završio i što nije trajao duže. :) Kako se to kod mene obično dešava (nakon što pogledam neki film koji mi se sviđa) došao sam kući i što pre skinuo soundtrack filma, koji je u ovom slučaju bio magičan. 


Glavne uloge: Kristen Bell (Ana), Idina Menzel (Elza)
Sporedne uloge: Jonathan Groff  (Kristof), Josh Gad (Olaf) i Santio Fontana (Hans)
Režija: Chris Buck, Jennifer Lee
Žanr: avantura, komedija

(Spoiler alert - početak)

"Frozen" je priča o dve sestre - Ani i Elzi. Elza je rođena sa posebnim darom koji će je kasnije osuditi na propast. Ona može da svojim telom i umom zaledi stvari oko sebe. U početku je bilo zabavno, dve sestrice su se igrale praveći Sneška Belića i klizajući se na ledu koji je Elza stvarala. No, kada je Elza slučano bacila svoju čin prema Ani i pogodila je u glavu, njihovi roditelji odlučuju da posete Trolove koji imaju moć da iscele one pod činima kao i da obrišu sećanje iz nečije glave. Oni eliminišu sva Anina sećanja na Elzinu moć, te Elza od tada počinje da živi usamljena skrivajući veliku tajnu od Ane. Njeni roditelji, kralj i kraljica, zabranili su Elzi bilo kakav kontakt sa ljudima i ona postaje još zatvorenija i usamljenija. Celo kraljevstvo je zatvoreno, a nakon što kralj i kraljica poginu, na Elzu dolazi red da vlada. Na veče krunisanja, ona nehotice otkriva svoju tajnu ljiudima, iznervirana Aninom nesmotrenom odlukom da se veri za njoj još nepoznatog čoveka, princa Hansa. Mnogi su je osudili, nazivavši je vešticom i ona beži u planine gde sebi pravi ledeni zamak... Pre toga je u besu zaledila celo kraljevstvo, te sada na Ani ostaje zadatak da vrati sestru i leto u njenu domovinu. Na putu ka planinama pomažu joj i Kristof i Olaf (preslatki Sneško Belić). Kasnije Ana otkriva da je Kristof ljubav njenog života (a ne Hans, koji ju je lagao i iskorišćavao) i nakon što vrati sestru u kraljevstvo (pritom proživevši najsmešnije i najzanimljivije avanture u životu) sve se završava dobro a mali Olaf i Sven (Kristofov irvas) postaju najbolji prijatelji. 

(Spoiler alert - kraj)

Mali Olaf, koji ne zna da mu leto, za kojim pati,
u suštini donosi sunce zbog koga će se istopiti. :) 

"Frozen" je neverovatno zabavan i smešan crtani film. Doduše, on počinje da bude još smešniji već prvom Olafovom izgovorenom rečenicom. Ne treba ni pričati da je upravo Olaf nosilac onog komičnog u filmu. Nekoliko puta me je veoma zasmejao i dokazao da ne moraš biti glavni lik da bi te gledaoci zavoleli. Tako sam ja, a siguran sam da nisam jedini, najviše zavoleo ovog, u život neupućenog, Sneška Belića koji je zaista najzanimljiviji i za milju najdraži lik od svih u filmu. Takođe, njegova rečenica da se "za neke ljude vredi istopiti" je jedan od mojih omiljenih citata iz filma. :) 
Dalje, dopala mi se ideja scenarista da naprave priču o tome kako je "ledena kraljica" postala tako ledena. Elzina pozadinska priča je divna i daje nam informacije o tome kako se ona iz jedne radosne i vesele duše pretvorila u zatvorenu devojku bez igde ikoga. Ana je zapravo stub cele priče. Doduše, nije mi se u startu dopalo to da je ona poželela da se uda bukvalno za prvog mladića na koga joj je pogled pao. Ali to se odmah ispravlja, kada od Elze ne dobija blagoslov, kao i kada je Kristof nekoliko puta kritikuje zbog njene nezrelosti i nesmotrenosti. Tako da Ana, nakon nekog vremena prestaje da bude tipična Dizni princeza, već glavna junakinja koja je zaslužna za vraćanje svega na staro i Elzin povratak kući. Kristof takođe ima lepo izgrađenu priču. NJime i počinje film, kada ga zatičemo kako sa svojom braćom lomi led i time zarađuje za svoj život. Iako je to njegov posao, koji u leto i ne donosi puno njegovoj porodici, on staje na Aninu stranu, uviđa koliko joj Elza znači i pomaže joj da porvati leto u kraljevstvo. Kao kritiku društva, scenaristi su odlučili da Kristofov najbolji drug bude irvas Sven, kome su posvetili jednu pesmu koja peva o tome kako su nekada životinje bolji prijatelji od ljudi. :) 


Sa tehničkog aspekta film ne može biti bolji. Ili se bolji barem nije mogao snimiti ove godine. Svaki detalj u filmu je odrađen savršeno. Počevši od kostima, pokreta kose, načina na koji su scenaristi zamislili da scenografija izgleda, pa do kamere... Sve je bilo ledeno i magično. Scena u kojoj Elza peva i stvara svoj ledeni dvorac je jednom rečju - besprekorna. Zaista sam zadovoljan izašao iz sale i jedva čekao da podelim svoje mišljenje na blogu. :) 

Najblistavija strana filma je predivan soundtrack. Dizni nas je navikao da muzika u njihovim filmovima bude izvanredna, te je tako na kompozitorima Robertu i Kristen Lopez (inače muž i žena), bio težak zadatak. Ali, od samog početka i hora muškaraca koji pevaju, videlo se da su odlično uradili svoj posao. Najlepša pesma, koju će, nadam se, Akademija odlučiti da nagradi Oskarom, bila mi je "Let it go". Glasovne mogućnosti Idine Menzel su zaista neverovatne. :) Zatim, obožavam suptilnost kompozitora, koji su reprizu pesme "For the First Time in Forever" odmah nakon Elzine najviše note (u sceni u kojoj Ana dolazi u njen dvorac) završili metaforičnim instrumentalom. Taj instrumental je takođe iskorišćen u poslednjim stihovima pesme sa samog početka ("Frozen Heart") u kojoj mali Krstof seče led sa svojom braćom:
"Split the ice apart
Beware the frozen heart"
,  
a kao što je već viđeno, Elza u gore pomenutoj sceni, baca čin kojom zamrzava Anino srce. Samo još jedna u niiizu sitnica koje ovaj film čine tako velikim i divnim.


Omiljeni citat, koji me je najviše zasmejao:
Olaf: Oh, I love it. It's so cute. It like a little baby unicorn.
[touches his new carrot nose excitedly]
Dizni mi je definitivno popravio raspoloženje i ponovo me oduševio. "Frozen" je jedan od najlepših porodičnih animiranih filmova ove decenije. Shodno tome dajem mu najvišu ocenu , ovog puta zapakovanu u jednu drugačiju rečenicu: 

Oskar za najbolji animirani film 2013. godine. :) 

Trejler pogledajte ovde, a ako idete u bioskop, preporučujem 3D varijantu filma. :)