10. јануар 2014.

Frozen - Zaleđeno kraljevstvo

Kada nakon sinhronizovanog animiranog filma izađem iz bioskopa potpuno zadovoljan onim što sam pogledao, znači da je film odličan. Šta više, moje odlaganje odlaska u bioskop je bilo isključivo zbog sinhronizacije, koja mi se za divno čudo veoma dopala. Mislim da su po prvi put glasovi naših glumaca/pevača bili fenomenalni i dobro se uklopili u crtani film. Neke pesme su bile veoma zahtevne, a glasovne mogućnosti glumica/aca su bili dorasli zadatku. Sve u svemu, Dizni se ovim filmom (koji se nakon pet nedelja prikazivanja u svetu, ponovo vratio na prvo mesto Box offica) vratio na velika vrata. Jedan od "must see" filmova 2013. i po mom mišljenju najozbiljniji kandidat za osvajanje Oskara za animirani film godine.

http://www.imdb.com/title/tt2294629/?ref_=nv_sr_1 

Obožavam animirane filmove. Svi su divni na neki svoj način... Ali u Diznijevim filmovima ipak postoji nešto što ih izdvaja od svih drugih. Prvenstveno je do muzički aspekat, koji ove filmove čini ne samo crtaćima već i odličnim mjuziklima. A drugo je to što su oni inspirativni, predvidivi u pozitivnom smislu i što svim gledaocima daju nadu da će na kraju sve ipak biti dobro i da će se sve lepo završiti. Upravo je to njihova čar. Za vas ne znam, ali makar ja znam da nikada nisam video osobu koja je bila neraspoložna nakon kraja jednog Diznijevog filma... Dobro, "Lion King" se ne računa. :) 
Sve u svemu, Dizni je nakon "Zlatokose" pritajio i samo se čekao trenutak kada će izaći nešto novo i da li će to novo premašiti staro. A onda je izašao "Frozen" i zaledio ceo svet. Box office već nedeljama bruji pozitivnim vestima o ovom filmu, kritike blistaju sa svih strana... Konačno sam (od straha prema sinhronizaciji, koja je, kao što rekoh na kraju ispala odlična) skupio snage (više novca, nego snage) i otišao da pogledam "Zaleđeno kraljevstvo" u bioskopu i to u 3D-u. Ali, iz sale sam izašao neraspoložan, što predstavlja kontradiktornost malo pre rečenom. I to isključivo iz jednog razloga. Bio sam tužan što se film završio i što nije trajao duže. :) Kako se to kod mene obično dešava (nakon što pogledam neki film koji mi se sviđa) došao sam kući i što pre skinuo soundtrack filma, koji je u ovom slučaju bio magičan. 


Glavne uloge: Kristen Bell (Ana), Idina Menzel (Elza)
Sporedne uloge: Jonathan Groff  (Kristof), Josh Gad (Olaf) i Santio Fontana (Hans)
Režija: Chris Buck, Jennifer Lee
Žanr: avantura, komedija

(Spoiler alert - početak)

"Frozen" je priča o dve sestre - Ani i Elzi. Elza je rođena sa posebnim darom koji će je kasnije osuditi na propast. Ona može da svojim telom i umom zaledi stvari oko sebe. U početku je bilo zabavno, dve sestrice su se igrale praveći Sneška Belića i klizajući se na ledu koji je Elza stvarala. No, kada je Elza slučano bacila svoju čin prema Ani i pogodila je u glavu, njihovi roditelji odlučuju da posete Trolove koji imaju moć da iscele one pod činima kao i da obrišu sećanje iz nečije glave. Oni eliminišu sva Anina sećanja na Elzinu moć, te Elza od tada počinje da živi usamljena skrivajući veliku tajnu od Ane. Njeni roditelji, kralj i kraljica, zabranili su Elzi bilo kakav kontakt sa ljudima i ona postaje još zatvorenija i usamljenija. Celo kraljevstvo je zatvoreno, a nakon što kralj i kraljica poginu, na Elzu dolazi red da vlada. Na veče krunisanja, ona nehotice otkriva svoju tajnu ljiudima, iznervirana Aninom nesmotrenom odlukom da se veri za njoj još nepoznatog čoveka, princa Hansa. Mnogi su je osudili, nazivavši je vešticom i ona beži u planine gde sebi pravi ledeni zamak... Pre toga je u besu zaledila celo kraljevstvo, te sada na Ani ostaje zadatak da vrati sestru i leto u njenu domovinu. Na putu ka planinama pomažu joj i Kristof i Olaf (preslatki Sneško Belić). Kasnije Ana otkriva da je Kristof ljubav njenog života (a ne Hans, koji ju je lagao i iskorišćavao) i nakon što vrati sestru u kraljevstvo (pritom proživevši najsmešnije i najzanimljivije avanture u životu) sve se završava dobro a mali Olaf i Sven (Kristofov irvas) postaju najbolji prijatelji. 

(Spoiler alert - kraj)

Mali Olaf, koji ne zna da mu leto, za kojim pati,
u suštini donosi sunce zbog koga će se istopiti. :) 

"Frozen" je neverovatno zabavan i smešan crtani film. Doduše, on počinje da bude još smešniji već prvom Olafovom izgovorenom rečenicom. Ne treba ni pričati da je upravo Olaf nosilac onog komičnog u filmu. Nekoliko puta me je veoma zasmejao i dokazao da ne moraš biti glavni lik da bi te gledaoci zavoleli. Tako sam ja, a siguran sam da nisam jedini, najviše zavoleo ovog, u život neupućenog, Sneška Belića koji je zaista najzanimljiviji i za milju najdraži lik od svih u filmu. Takođe, njegova rečenica da se "za neke ljude vredi istopiti" je jedan od mojih omiljenih citata iz filma. :) 
Dalje, dopala mi se ideja scenarista da naprave priču o tome kako je "ledena kraljica" postala tako ledena. Elzina pozadinska priča je divna i daje nam informacije o tome kako se ona iz jedne radosne i vesele duše pretvorila u zatvorenu devojku bez igde ikoga. Ana je zapravo stub cele priče. Doduše, nije mi se u startu dopalo to da je ona poželela da se uda bukvalno za prvog mladića na koga joj je pogled pao. Ali to se odmah ispravlja, kada od Elze ne dobija blagoslov, kao i kada je Kristof nekoliko puta kritikuje zbog njene nezrelosti i nesmotrenosti. Tako da Ana, nakon nekog vremena prestaje da bude tipična Dizni princeza, već glavna junakinja koja je zaslužna za vraćanje svega na staro i Elzin povratak kući. Kristof takođe ima lepo izgrađenu priču. NJime i počinje film, kada ga zatičemo kako sa svojom braćom lomi led i time zarađuje za svoj život. Iako je to njegov posao, koji u leto i ne donosi puno njegovoj porodici, on staje na Aninu stranu, uviđa koliko joj Elza znači i pomaže joj da porvati leto u kraljevstvo. Kao kritiku društva, scenaristi su odlučili da Kristofov najbolji drug bude irvas Sven, kome su posvetili jednu pesmu koja peva o tome kako su nekada životinje bolji prijatelji od ljudi. :) 


Sa tehničkog aspekta film ne može biti bolji. Ili se bolji barem nije mogao snimiti ove godine. Svaki detalj u filmu je odrađen savršeno. Počevši od kostima, pokreta kose, načina na koji su scenaristi zamislili da scenografija izgleda, pa do kamere... Sve je bilo ledeno i magično. Scena u kojoj Elza peva i stvara svoj ledeni dvorac je jednom rečju - besprekorna. Zaista sam zadovoljan izašao iz sale i jedva čekao da podelim svoje mišljenje na blogu. :) 

Najblistavija strana filma je predivan soundtrack. Dizni nas je navikao da muzika u njihovim filmovima bude izvanredna, te je tako na kompozitorima Robertu i Kristen Lopez (inače muž i žena), bio težak zadatak. Ali, od samog početka i hora muškaraca koji pevaju, videlo se da su odlično uradili svoj posao. Najlepša pesma, koju će, nadam se, Akademija odlučiti da nagradi Oskarom, bila mi je "Let it go". Glasovne mogućnosti Idine Menzel su zaista neverovatne. :) Zatim, obožavam suptilnost kompozitora, koji su reprizu pesme "For the First Time in Forever" odmah nakon Elzine najviše note (u sceni u kojoj Ana dolazi u njen dvorac) završili metaforičnim instrumentalom. Taj instrumental je takođe iskorišćen u poslednjim stihovima pesme sa samog početka ("Frozen Heart") u kojoj mali Krstof seče led sa svojom braćom:
"Split the ice apart
Beware the frozen heart"
,  
a kao što je već viđeno, Elza u gore pomenutoj sceni, baca čin kojom zamrzava Anino srce. Samo još jedna u niiizu sitnica koje ovaj film čine tako velikim i divnim.


Omiljeni citat, koji me je najviše zasmejao:
Olaf: Oh, I love it. It's so cute. It like a little baby unicorn.
[touches his new carrot nose excitedly]
Dizni mi je definitivno popravio raspoloženje i ponovo me oduševio. "Frozen" je jedan od najlepših porodičnih animiranih filmova ove decenije. Shodno tome dajem mu najvišu ocenu , ovog puta zapakovanu u jednu drugačiju rečenicu: 

Oskar za najbolji animirani film 2013. godine. :) 

Trejler pogledajte ovde, a ako idete u bioskop, preporučujem 3D varijantu filma. :)