13. јануар 2014.

2014. Golden Globe Awards

 
Ovo je spisak dobitnika nagrada i nominacija na ovogodišnjoj ceremoniji dodeli nagrada Zlatni globus. 

Najbolji film godine - Drama


Ostale nominacije
"Captain Phillips"
"Rush"
"Philomena"
"Gravity"
  
Potpuno zasluženo, kao i što se očekivalo, "Dvanaest godina ropstva" je odneo kući nagradu za najbolju dramu. Jedino što se nije očekivalo je to što su se nagrade tu i okončale. Od sedam nominacija ovaj film je osvojio (najvažniju) samo jednu nagradu.

 Najbolji film godine - Komedija ili mjuzikl


Ostale nominacije
"The Wolf of Wall Street"
"Her"
"Nebraska"
"Inside Llewin Davis"

Bez pogovora, "Američka prevara" zaslužuje svaku nagradu ove sezone crvenih tepiha. Briljantnost ovog filma se ne može opisati rečima. Čisto savršenstvo! 

Glavna muška uloga - Drama:

 Ostale nominacije
Chiwetel Ejiofor za "12 Years a Slave"
Tom Hanks za "Captain Phillips"
Idris Elba za "Mandela: Long Walk to Freedom"
Robert Retford za "All is Lost"

Kako vidim, mnogi, uključujući i mene, su iznenađeni odlukom da se nagrada dodeli Metju Mekonagiju. Svi smo očekivali da će nagrada otići u ruke briljantnog Čivetela Eijofora, ali desilo se suprotno. Ova nagrada samo još više stavlja znak pitanja na temu glavne muške uloge kada je u pitanju nagrada Akademije. 

Glavna ženska uloga - Drama 


Ostale nominacije
Sandra Bullock za "Gravity"
Judy Dench za "Philomena"
Emma Tompson za "Saving Mr.Banks"
Kate Winslet za "Labor Day"

Pretpostavljam da je ovo uvod u narednu veliku nagradu - Oskar. Vudi Alen je definitivno napravio ulogu koja je u potpunosti legla glumici Kejt Blanšet. Drugi Oskar joj se verovatno smeši.
  
Glavna muška uloga - Komedija ili mjuzikl


Ostale nomiacije 
Oscar Issac za "Inside Llewin Davis"
Christian Bale za "American Hustle"
Joaquin Phoenix za "Her"
Bruce Dern za "Nebraska"

Najbolji muška uloga u komediji - ili Najzasluženija nagrada večeri. Leonardo DiKaprio je konačno uvažen. Zadnji put kada je dobio Zlatni globus takođe je glumio u Skorsezeovom filmu - "Avijatičaru". Od tada, pa do sada, Leo je imao nikada jače uloge u svojoj karijeri, a kao što sam u pisao, ova mu je definitivno najbolja. Bravo za Lea! 

Glavna ženska uloga - Komedija ili Mjuzikl


Ostale nominacije
Meryl Streep za "August: Osage County"
Greta Gerwig za "Frances Ha"
Julie Delpy za "Before Midnight"
Julia Louis-Dreyfus za "Enough Said"

Kategorija u kojoj se vodio rat između dve glumačke veličine - Meril i Ejmi. Ejmi je zasluženo odnela nagradu kući, dok je Meril otišla praznih ruku, kao i njen film "Avgust u okrugu Osejdž". Takođe smatram da su ostale glumice u ovoj kategoriji jednostavno bile presrećne što su nominovane, ali i svesne da nemaju nikakve šanse za pobedu. 

Najbolja sporedna muška uloga

Ostale nominacije
Barkhad Abdi za "Captain Phillips"
Michael Fassbender za "12 Years a Slave"
Daniel Bruhl za "Rush"
Bradley Cooper za "American Hustle"

Da ovo je frontmen grupe "30 Second to Mars" i da, ovo je onaj tip koji je glumio u "Fight Club-u". Za Džared Leta se znalo da će osvojiti sve nagrade za koje bude nominovan one sekunde kada je trejler filma izašao. Najmanje iznenađenje večeri. :) 

Najbolja sporedna ženska uloga


Ostale nominacije
Lupita Nyong'o za "12 Years a Slave"
Sally Hawkins za "Blue Yasmine"
Julia Roberts za "August: Osage County"
June Squibb za "Nebraska"

Dženifer to čini dve godine za redom u filmovima istog režisera! Veoma nezgodna konkurencija u vidu Lupite Nyong'o joj je stajala na putu prema nagradi, ali ju je, kao najmlađa osoba nominovana na ovogodišnjim nagradama, Dženifer ipak osvojila (time pobedivši najstariju osobu - Džun Skvib "Nebraska"). 

Najbolja režija - Alfonso Cuaron


Ostale nominacije
Steve McQueen za "12 Years a Slave"
David O.Russel za "American Hustle"
Paul Greengrass za "Captain Phillips"
Alexandar Payne "Nebraska"

Kada se na novi film nekog režisera čeka čitavih sedam godina (pritom je to jedan od najboljih režisera ikada), a potom izađe masterpis poput "Gravitacije", znači da je nagrada na Zlatnim globusima i Oskarima u konkurenciji režije zasigurno zagarantovana. Alfonso je nakon "Dece Meseca" napravio jedan od najoriginalnijih i najboljih filmova o svemiru ikada. 

Najbolji scenario - Spike Jonze


Ostale nominacije
"American Hustle"
"12 Years a Slave"
"Nebraska"
"Philomena"

Nažalost, još uvek nisam imao prilike da se susretnem sa ovim filmom, tako da bi svaki komentar bio suvišan. Ono što sam čuo o ovom filmu zaista jeste dobra ideja koja je, samim tim što je film osvojio ovu nagradu, verovatno dominirala ove godine. 

Najbolji animirani film godine


Ostale nominacije
"Croods"
"Despicable Me 2"

Do sada sam pisao o svom oduševljenju prema ovom animiranom filmu. Ocenio sam ga rečenicom "Oskar za najbolji animirani film godine". Ovom nagradom, moja pretpostavka ima još čvršće tlo. Ubedljivo najbolji crtani film 2013. godine! :) 

Najbolji strani film - Italija


Ostale nominacije
"La vie d'Adèle" - Francuska
"The Hunt" ("Jagten") - Danska
"The Past" ("Le Passé") - Iran
"The Wind Rises" ("Kaze Tachinu") - Japan

Iako je moj blog namenjen filmovima, a ne serijama, kao veliki fan serije "Breaking Bad", moram reći da sam oduševljen što je ove godine upravo ta serija pobedila u konkurenciji "Najbolja serija - drama", kao i u konkurenciji za "Najbolju glavnu mušku ulogu u drama seriji" u kojoj je pobedio Bryan Cranston. Čestitke!! :)