31. јул 2013.

Now you see me - Velika iluzija

Uronio sam u svet magije, napregao vijuge, sagledao stvari sa drugačije strane i onda se probudio. Vratio sam se u stvarni svet i zatekao sebe kako i dalje sedim u bioskopskoj stolici, dok su se na crnom platnu kotrljala imena glumaca i svih ljudi koji su napravili ovaj zaista magični film. Izašao sam iz sale, ali moj um je bio i dalje okupiran razrešavanjem misterije koju "Velika iluzija" sa sobom nosi.



Išao sam na sve ili ništa. Pogledao sam reklamu jedanput, dopala mi se, ali ne tako puno, i iz čiste dosade sam otišao u bioskop da ga pogledam. Utorak - filmski dan, karte su jeftinije...morao sam iskoristiti priliku da pogledam neki film. :) Zauzvrat sam dobio poklon zapakovan u hiljade svetlucavih papira, poklon koji još uvek nisam potpuno otpakovao, ali znam da će mi se svideti.

Radnja filma prati neverovatnu glumačku ekipu. Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Dave Franco, Melanie Laurent i Isla Fisher su udružili snage sa legendama zvanim Michael Caine i Morgan Freeman. Zajedno čine možda i najjači skup glumaca u jednom filmu ove godine, skup koji je režiser Louis Leterier uobličio i napravio ga vrednim pamćenja.


Kao što rekoh, ekipa je neverovatna! :)

(spoiler alert - početak)

Film počinje zasebnim upoznavanjem Atlasa (Jesse E.), Merita (Woody H.), Džeka ( Dave F.) i Henlej (Isla F.). Oni su ulični mađioničari, neki od njih i džeparoši, ali izuzetni su u onome što rade, te naravno ne ostaju nezapaženi. Svako od njih dobija po jednu kartu, koja ih dovodi u stan nepozantog čoveka. Magija koju on ostavlja u stanu otvara im vrata ka najvećem mađioničarskom triku ikada. Sledeće što vidimo je njihov prvi nastup u Las Vegasu. Sada su već poznati, i pod jednim nazivom: Četiri jahača. NJihov donator, Artur Tresler (Michael Caine), posmatra ceo nastup, ali takođe taj isti nastup iz publike gleda i snima čovek koji se bavi otkrivanjem mađioničarskih trikova - Tadeus Bredli (Morgan F.). U svom prvom nastupu oni "pljačkaju banku" u Parizu, a opljačkani novac daju publici. Sutradan, FBI na čelo istrage, povodom opljačkane banke, stavlja detektiva Dilana (Mark R.) kojem se u istrazi priključuje i mlada francuskinja Alma (Melanie L.). Sledeći nastup u kome publika ponovo dobija novac i to sa bankovnog računa Artura Treslera, postaje još intrigantniji, a finalni nastup u New Yorku postaje kruna Četiri jahača.

Poslednji nastup "Četvorice"

Oni "skaču sa zgrade" doslovno se pretvarajući se u novac, koji ponovo publika dobija "na poklon". Svi trikovi i optičke varke vode ka učlanjenju Četvorice jahača u grupu zvanu "OKO", na čelu sa.... Eh, kada bih sada rekao i ko je na čelu svega, ne bi bilo zanimljivo. :) :) :) :) :) 

(spoiler alert - kraj)


Znak Četvorice jahača. 

"Now you see me" je inteligentan film koji zahteva koncentraciju i razmišljanje. Takođe, razgovori koji glumci vode u filmu su brzi, a radnja je sama po sebi dinamična, te jednostavno ne dozvoljava gledaocu da ni na sekund odvoji oči od platna. Zanimljiv zaplet dovodi do još zanimljivijeg raspleta i potpuno neočekivanog kraja. Interesantno je koliko je film interesantan. Zaista, bilo je izvanredno. :) Jedino što mi se nije dopalo je manjak scenarija koji objašnjava poslednju tačku  na način koji će svima biti jasan. Naravno, shvatio sam poentu, ali nakon dužeg razmišljanja. Ipak, kada pogledam, upravo je to interesanto kod ovog filma. Terao me je da razmišljam i dok sam ga gledao, pa i nakon završene projekcije. Naravno, seksipilnost Isle Fišer je ovom filmu dala novu dimenziju, zagrevajući atmosferu svaki put kada bi se ona pojavila na platnu. Veoma sam srećan i iznenađen...film je bio vredan gledanja.

Omiljeni citat iz filma, je zapravo glavni citat koji je zapravo veoma istinit i tačan: 
J. Daniel Atlas: The more you look, the less you see.

 Trejler za film pogledajte ovde:



Ovaj magičan i "pametan" film neću oceniti tako što ću napisati broj tj. ocenu. Pokušajte da pogodite koju ocenu je dobio sa moje strane. :) Odgovor se zapravo nalazi u posteru filma.

Na broj, koji se dobija deljenjem broja svih glumaca sa postera i brojem reči u naslovu filma, dodajte broj muških likova sa postera i oduzmite broj likova koji ne nose pantalone. :) Dobijeni broj je moja ocena. 

I, upamtite, što više gledate, to ćete manje videti. :) 

29. јул 2013.

Man of Steel - Čovek od čelika

Ili jednostavno Supermen! :) I to kakav Supermen!!! Napolju je bilo preko trideset stepeni, a ja sam u rashlađenoj bioskopskoj sali sa nestrpljenjem iščekivao jedan od filmova koji ove godine jednostavno ne smete zaobići. Gledao sam ga u 3D-u, koji je bio interesantan, i mogu reći, doprineo samom filmu, povećavajući njegovu realističnost.



Posle katastrofalnog nastavka iz 2006. godine ("Superman returns"), Klark Kent konačno dobija priču koju superheroj poput njega zaslužuje. Već od samog naslova - "Man of Steel", u kome se ne javlja ono famozno "Superman", naslućuje se inovativnost koju ovaj film u izobilju nosi sa sobom. 

U glavnim ulogama nalaze se izuzetni Henry Cavill, zatim Amy Adams, te oskarovci Rusell Crowe i Kevin Costner, a za njim i fenomenalni zlikovci Michael Shannon i Anjte Traue. Režija je pripala Zacku Snyderu, tvorcu filmova "300" i "Watchmen", a producent je genijalni Christopher Nolan tvorac nesvakidašnje trilogije o Mračnom vitezu. 

Radnja filma je već svima poznata. Ali ipak, scenaristi su radnju ovog Supermena uobličili, dali odgovore na neka pitanja, opisali Kripton u najboljem mogućem svetlu, a zajedno sa kostimografima konačno napravili PRAVI Supermenov kostim. Kada kažem pravi mislim na to da je Supermen konačno naučio kako se nosi donji veš. 

Supermen i Lois Lejn

(spoiler alert - početak)

Nakon potpunog uništenja Kriptona (od strane generala Zoda - Michael Shannon)  na planetu Zemlju sleće svemirski brod koji u sebi nosi bebu sa imenom Kal-El, kasnije nazvanom Klark Kent. NJegovi roditelji Lara Lor-Van (Ayelet Zurer) i Jor-El (Russel Crowe) umiru pri uništenju planete, a general Zod sa svojom ekipom preživljava u zatvoru sličnom vremenskoj kapsuli.

Kal-El ,Lara Lor-Van i Jor El

Naravno, kao i u bilo kom drugom superherojskom filmu, Zod se vraća na Zemlju, da uništi Supermena, a među njima nastaje rivalstvo koje kulminira u uništenje čitave planete Zemlje, i ponovnu izgradnju Kriptona umesto nje. Klark Kent, nabildovani i još ne tako poznat heroj, na svom putu nailazi na seksipilnu novinarku Lois Lejn (Amy Adams) u koju se naravno zaljubljuje, te ona postaje jedan od glavnih razloga (pored njegove "zemaljske" majke) zbog kojeg on mora da spasi Zemlju od uništenja.

General Zod

Naravno, sve se dobro završava. Zemlja ostaje čitava, ljubavna veza cveta, Klark Kent dobija posao u Dejli planetu, gde se "ponovo upoznaje sa Lois", i na taj način se ponovo vraća svojoj anonimnosti. 

(spoiler alert - kraj)


Film počinje mirno da bi eskalirao u pravi spektakl. Ono što me je začudilo je realnost ovog filma. Klark Kent je običan čovek, koji kontroliše svoje moći. Čovek koji je blizak nama, gledaocima, te sam, makar ja, na taj način dublje upoznao Supermenov lik. Henri je odlično uradio svoj posao, jednostavno ne mogu zamisliti bilo kog drugog glumca u ovoj ulozi. Tuče kojima ovaj film obiluje su fascinantne. 3D je doprineo tučama, stvarajući osećaj da se one dešavaju baš tu, ispred gledaoca, i da on u njima učestvuje.
Sve u ovom filmu je odlično. Realistična kamera, kostimi (konačno se objašnjava značenje znaka "S" koji zapravo na Kriptonu znači "nada"), izuzetna scenografija i zvuk koji je zaista impresivan. 

Antje Taure u ulozi Faore-Lu.
Zanimljivo je da mi se ona kao negativac dopala više od čuvenog Zoda.


Ali kada se sve sabere i oduzme, ovaj film ne bi bio tako dobar da nije bilo aposlutno NEVEROVATNIH vizuelnih efekata. Još od doba "Povratka kralja" i pauka Šelobe, nisam video bolje vizuelne efekte na velikom platnu. Oni su upotpunili film na najbolji mogući način, napravili ga posebnim, te, mogu slobodno reći, i najboljim filmom o Supermenu do sada. 

Moj omiljeni citat iz filma:
Jor-El: What if child dream of becoming something other than what society intended? What if a child aspire to something greater.


Oceniću  ovaj film ocenom 8/10. Zaista mi se dopao, a svakim minutom me je sve više uvlačio u taj nestvaran svet, da bi me držao zatvorenim sve do poslednjih par sekundi pred kraj filma.


Trejler za film pogledajte ovde: 



Film se završio, Klark je stavio svoje hipsterske naočare, a mi, verni fanovi, sa nestrpljenjem iščekujemo drugi deo koji će u bioskope izaći 2015 godine, a u kome će Supermen udružiti snage sa Betmenom. :)

Ova slika sve objašnjava!!! :)

Oblivion - Zaborav

Kada se u jednom filmu u isto vreme pojave Itan Hant, Bog, Džejmi Lanister i Bondova devojka, očekuje se da će film biti dobar. Pogledao sam trejler ovog filma, i zaista mi se dopao. Ali kao što kažu: "Ne sudi knjigu po koricama!". Očekivao sam puno...a dobio, pa sad... i ne baš tako puno...


Spremio sam se da ću dobiti SF spektakl, ali, na žalost jedino što sam dobio bila je ljubavna priča, i pregršt monotoničnih scena koje nisu doprinele nikakvom razvoju filma. 

U glavnim ulogama su, kao što već rekoh, Tom Cruise, Morgan FreemanNikolaj Coster-Waldau, Olga Kurylenko  i ne tako poznata Andrea Riseborough. Genijalna režija bila je u rukama Josepha Kosinskia.

Ovo je jedan od onih filmova koji dođu u bioskope, publika ode da ga pogleda, izađe iz bioskopa, i više nikada ne pomisli na njega. Zato ću u veoma kratkim crtama prikazati radnju filma, mada radnje skoro da uopšte nije ni bilo, sve do nekih pola sata pred kraj filma.

Džek i mašine koje isisavaju vodu iz Zemlje.

(spoiler alert - početak)

Zemlja, 2077 godina. Džek (Tom Cruise)  je Tehničar 49, koji na potpuno uništenoj Zemlji zajedno sa svojom partnerkom Viktorijom (Andrea Riseborough) služi Misiji (robotu Sali (Melissa Leo) i Tetu - svemirskoj stanici) i na njihov poziv rešava zadatke koji im oni zadaju. Njih dvoje predstavljaju "efikasan tim", uigran i stabilan tim koji uskoro treba otići da živi (sa ostalim ljudima) na Saturnov satelit Titan. Zadaci su u vidu popravljanja Droida koji brane mašine koje isisavaju vodu iz Zemlje a ujedno uništavaju i takozvane Skavse (vanzemaljce koji su uništili Mesec, a na taj način i planetu Zemlju). Radnja se zahuktava kada Skavsi na Zemlju pošalju brod sa preživalim ljudima, od kojih, nakon napada Droida, preživljava samo Džulija (Olga Kurylenko). Ona pomaže Džeku da shvati šta je on zapravo (ništa drugo do jednog od hiljada klonova pravog Džeka) ali takođe pokušava da Džeku vrati sećanje na stari život (pre uništenja Meseca). Ona mu saopštava da je ona zapravo njegova žena, a kada zajedno budu uhvaćeni od strane Skavsa, otkrivaju da je cela Misija laž, da su Droidi programirani da uništavaju ljude, kao i to da Skavsi nisu vanzemaljci, već preživeli ljudi na Zemlji. Zajedno sa Bičom (Morgan Freeman) Tom odlazi u svemirku stanicu Tet, gde baca nuklearku i uništava ceo program.

(spoiler alert - kraj)


Džulija (Olga Kirilenko)

Kao što sam već naglasio dopala mi se režija ovog filma. Film je "isklesan" do savršenstva, a scenaristi su krivi što ljušturu zvanu režija nisu ispunili pričom koju ta režija zaslužuje. 
Kadrovi u filmu su veličanstveni. Vizuelni efekti su izvanredni. Fotografija (i to pogotovo u scenama kada Džek odlazi na kratkotrajni odmor u "njegov mali raj") je predivna. Odabir glumaca je impresivan, i svi su se dobro pokazali. Možda sam se iznenadio da su dva dobitnika Oskara  (Morgan Freeman i Melissa Leo) u sporednim, i veoma kratkim ulogama, ali šta je tu je... 

Bič (Morgan Friman)

Nakon prvih četrdeset minuta filma pomislio sam "Zašto ja ovo više gledam??", radnja je bila toliko spora da je prosto bilo neizdrživo. Ali, kada je počela da se rasplamsava ostavila me je pri odluci da pogledam film do kraja. Žao mi je, te je to bila pogrešna odluka. 

Omiljeni citat iz ovog filma:
Jack Harper: If we have souls, they're made of the love we share. Undimmed by time, unbound by death.


Veoma sam tužan i razočaran. Očekivao sam mnogo više, i sada kada sam ga odgledao, želim da mu dam neku višu ocenu, i želim da se vratim u onih dva i po minuta kda sam pogledao trejler i oduševio se, ali jednostavno ne mogu.

Ocenjujem ovaj film ocenom 6,5/10, i to jedino zbog predivnih kadrova koji ovaj film ima u izobilju. Inače bila bi ovo jaka šestica. 

Trejler za film možete pogledati ovde, ali naglašavam, možete se zbuniti, baš poput mene... :)


20. јул 2013.

Insidious - Podmukao

Gledao sam ga sam, dva sata nakon ponoći, ugašenih svetla i zvuka pojačanog skoro do maksimuma. Naravno, stavio sam slušalice, da ne bih uznemirio moje voljene komšije. Postoji samo jedan mogući zaključak. Prepao sam se toliko, da se i sada pitam da li sam zaista toliki debil, da gledam nešto ovako sam u dva sata ujutru?!



Bilo kako bilo, živ sam čim pišem ovu recenziju. Živi su i moji prijatelji Martina i Jovan koji su ga gledali zajedno sa mnom, mada je film lakše bilo podneti po drugi put, a, naravno, horori se lakše preživljavaju u društvu.

Prizvuk starih horora iz osamdesetih i sedamdesetih ovom filmu daje novu dimenziju, oživljavajući stravične slike od kojih su se nekada naši roditelji plašili. Režiser James Wan je sa scenaristom Leigh Whanellom napravio odličan horor koji je svim ljubiteljima ovog žanra (uključujući i mene) prava poslastica.

Film prati priču nesrećne porodice koja se, pri useljenju u novu kuću, susreće sa paranormalnim aktivnostima u vidu duhova i demona. Znam, znamm, zvuči poznato, već viđeno, ali verujte mi, potpuno je drugačije. 

Roditelji: Džoš Lambert (Patrick wilson) i Rene (Rose Byrne)
Sinovi: Dalton (Ty Simpkins) i  Foster (Andrew Astrow)
Takođe, u filmu je i jedna beba, kao najmlađi član porodice.

(Spoiler alert)

Film počinje slikom deteta koje spava u krevetu i nadovezuje se na prozor na kome stoji stravičan lik Starice sa zlobnim osmehom...
Mali Dalton, nakon useljenja u novu kuću na svoju ruku istražuje tavan, odakle počinje pravi užas. On sutradan pada u duboku komu, koju lekari ne znaju objasniti, a roditelji se mesecima staraju o njemu. Rene jednog dana, svirajući klavir čuje kako u bebinoj sobi dva muškarca razgovaraju, od kojih jedan glasno uzvikuje da ODMAH ŽELI NJIHOVO DETE. Nakon što je dotrčala do sobe, i videla da u njoj nikog nema, počinje da primećuje sve više paranormalnih stvari u kući, a nakon što jedne večeri stranac (demon) zakorači u njenu spavaću sobu, iseljuju se iz kuće u drugu, koja postaje središte strave i užasa. 

Demon koji opseda Daltona


Džošova majka Lorejn (Barbara Hershey) upozorava njega i njegovu ženu da je sanjala užasan san, u kome joj se demon obratio i rekao joj da želi Daltona za sebe. U tom trenutku se dešava scena sa gornje slike, kada se prvi put susrećemo sa licem demona. Lorejn dovodi medijuma Elizu (Lin Shaye), koja istražuje kuću i saopštava roditeljima da je Dalton zapravo "putnik" tj. osoba koja ima sposobnost napuštanja tela u toku sna. Duše takozvanih putnika se mogu zagubiti u svetu izvan realnosti, a telo, koje na zemlji leži poput ljušture može postati dom dobrih ili loših duhova, ili pak demona. Lorejn priznaje tajnu koju je čuvala i kaže Džošu da je i on jedan od putnika, i da je i njega kada je bio mali napadala starica, koju je slikajući svoje dete (Džoša) uočila na fotografijama. 

Starica - demon koji je opsedao Džoša

Pošto jedini od svih Džoš može otići u svet iznad realnosti Eliza ga baca u trans i šalje u drugi svet, iz kog on vraća svog sina nazad. U tom svetu suočava se sa različitim demonima i duhovima koji konstantno ali KONSTANTNO vrše demoralisanje duševnog stanja gledaoca filma. Oni su tako jezivi, tako strašni i bizarni, da sam se ježio svakog minuta u ovom delu filma. Džoš vraća svog sina nazad, ali vuče i Staricu, koja ulazi u njegovo telo. Tu se završava film, a ja namerno ne želim da pišem o scenama na prepad, jer tada ne film ne bi imao smisla. 

(Spoiler alert - Kraj)

U filmu se provlači pesma Tiny Tima, bizarnog Američkog muzičara, koja upotpunjuje atmosferu filma na najbolji mogući način, a pritom peva o zaljubljenom paru koji se šeta kroz polje lala. Pesma se zove "Tiptoe Through the Tulips", a možete je čuti ovde: http://www.youtube.com/watch?v=_eQQKVKjifQ

Tiny Tim... Kao što rekoh, on je sam po sebi strašan...


Omiljeni citat:
Lorraine Lambert : I came today because last night I had a dream about this place. I was in this house, but it was late at night. I was afraid. I went into your bedroom, but you were both asleep. I knew I was asleep in the dream, but I could feel that someone was awake in the house. I went into Dalton's room. There was something in there with him. It was standing there in the corner. I asked it "Who are you?" and it said it was a visitor. I said "What do you want?". It said Dalton. I can still hear that voice.

Uskoro izlazi i drugi deo filma, a sudeći po trejleru, biće odličan. Takođe imam osećaj da će rečenica "He's got your baby!" postati jedna od najpoznatijih horor citata. :)


Ocenjujem ovaj film sa 6,7/ 10.

Po mom mišljenju ovaj film je izuzetno strašan i bizaran, uplašio sam se minimum deset puta. To je i poenta filma... Znam da će se desiti nešto strašno, znam, a opet se uplašim i izbije mi hladan znoj... Toplo preporučujem svima onima koji žele povećanu dozu adrenalina, i par budnih sati više. Odličan horor!!! :) 

19. јул 2013.

21 & Over - Potpuno punoletan

Ako želite lud provod, a da ne napuštate vašu fotelju, onda je ovo film za vas. Uostalom, već viđena pijanka koju su momci iz Hangovera odavno doktorirali. "21 & Over" je film koji se gleda i zaboravlja istog trenutka kada se film završi.


Film prati tri najbolja prijatelja, Milera (Miles Teller), Kejsija (Skylar Astin) i Džef Čanga (Justin Chon), koji u režiji Jon Lucasa i Scot Morrea (tvorci Hangovera) preživljavaju sve ono najgore što jedan mamurluk sa sobom nosi. 

Džef Čang (namerno pišem njegovo prezime, pošto momci iz filma drugačije ne znaju da ga nazovu, sem punim imenom i prezimenom, time naglašavajući njegovu nacionalnost) je momak koji je upravo napunio 21 godinu, i konačno postao muškarac. NJegovi najbolji prijatelji (Miler i Kejsi) dolaze kod njega za rođendan, i iako Džef Čang objašnjava da sutradan ima važan poslovni sastanak, njih dvojica ga izvode u grad, gde se Džef Čang urniše od pića, te, naravno, tako nastaje cela priča filma.

Miler, Džef Čang i Kejsi

Džefov otac je iskopmleksirana ličnost koja prisiljava Džefa radi stvari koje ne voli. NJegovi prijatelji to tek saznaju na samom kraju filma, usput se upoznajući sa mračnom stranom Džefovog života (napustio je školu, priveden je zbog pokušaja ubistva, pokušao je samoubistvo itd, itd...). Miler i Kejsi zapadaju u težak problem kada, nakon desetak promenjenih barova, shvate da ni sami više ne znaju gde se nalaze, i da je prosto nemoguće naći Džefovu kuću. Svejedno, moraju ga vratiti do sedam ujutru, kada će njegov otac doći i odvesti ga na razgovor.

Nikol sa ekipom

Kejsi upoznaje devojku svog života - Nikol (Sara Wight), sa njom odlazi na putovanje u Južnu Ameriku, Miler se vraća na koledž, a Džef Čang, nakon što je rekao ocu da ne želi da ga više pritiska, i da ne voli medicinu i posao koji mu je otac naložio, postaje kantautor u nadi da će jednog dana postati svetska zvezda.

Sve u svemu, jednom rečju "The Hangover". Neoriginalnost filma vidi se u svakoj sceni, ali moram priznati da sam se par puta baš nasmejao, i to konkretno Džefu, kada, obučen u roze brushalter sa plišanim medvedićem zalepljenim za njegov penis, trči niz ulicu, dok ga drugovi jure. Da, takođe mi se "dopalo" kako su Srbi predstavljeni u ovom filmu. Kao džinovske gorile, bez grama mozga, obučeni u Nike trenerke preko kojih pada zlatno lanče... Takođe filmom obiluju scene u kojima glavni likovi vode rasističke razgovore, i na taj način pokušavaju da zabave publiku... Neuspešno...


Omiljeni citat (kao da ih je bilo mnogo dobrih XD ): 
Casey: I don't know man, aren't we a little old to be doing the whole musical festival thing?
Miller: I don't know Casey, are we too old to have fun times.
Casey: [Thinking] No.

Trejler za film možete videti ovde: 



Ovom filmu dajem ocenu 5,5/10.

Ako imate vremena na pretek, a "The Hangover" vam se mnoooogo dopao, i obožavate filmove sa ovakvom temom, slobodno pogledajte. Uostalom, preskočite ga slobodno. :) 

18. јул 2013.

The Hunger Games - Igre Gladi

Upravo sam pogledao ovaj film. I to po sedmi, ili osmi (svejedno, više ni sam ne znam, a niti se trudim da brojim) put. Svaki put kada ga pogledam otkrijem nešto novo, nešto interesantno, što pre nisam primetio. Uvek uživam dok gledam "Igre gladi", iako osećam teskobu koja sedi sakrivena u svakoj sekundi ovog filma, i čeka da izađe, da se pokaže i razotkrije. Teskobu vremena koje tek dolazi, a koje će, neizbežno, verovatno biti slično kao i u ovom filmu.


"The Hunger Games" je film Gary Ross-a, rađen po scenariju koji je režiser napisao zajedno sa tvorcem knjige, genijalnom Suzanne Collins. Glavne uloge tumače neverovatna Jenifer Lawrence (Katniss Everdeen), zatim njen saputnik u Igrama - Josh Hutcherson (Peeta Mellark), kao i njena prava ljubav, Thorov mlađi brat, Liam Hemsworth (Gale Hawthorne). 
Radnja filma počinje u Dvanaestom distriktu, najdaljem i najsiromašnijem distriktu (okrugu) od svih. U njemu živi Ketnis, glavna junakinja ovog filma, koju upoznajemo još na samom početku filma, kada bespomoćna da uradi išta drugo, peva dirljivu pesmu svojoj mlađoj sestri, tešeći je da ona neće biti jedan od učesnika "Igara".

(Spoiler alert - početak)

Igre gladi se organizuju svake godine kao opomena svim ljudima, kao i podsećanje na rat koji su sami izazvali. "Igrama" se kao žrtve moraju prineti po dva deteta iz svakog okruga (muškog i ženskog roda), koja će se međusobno boriti do smrti, sve dok ne ostane samo jedan pobednik, koji će živeti i podsećati sve ljude na milosrdnost glavnog distrikta, ili Kapitola. 
Na dan takozvane Žetve, uprkos tome što se ime Primrouz Everdin našlo samo jednom u izboru takmičara, ona biva izvlačena, a Ketnis, dobrovoljno volontira menjajući njenu sestru, i time postaje prva osoba ikada (iz Dvanaestog distrikta) koja je tako nešto uradila. Efi Trinket (Elizabeth Banks) za muškog predstavnika imenuje Pitu Malarka, i "Igre" oficijalno počinju.


Ketnis i Primrouz

Likovi ovog filma se kroz same Igre gladi susreću sa svetom toliko izobličenim da se sami pitaju da li oni žive u istom vremenu sa njima. Svi ljudi su aposlutno nakaradni, drugačiji, prebogati da bi bili svesni svog bogatstva.... Oni uživaju u Igrama, vole da vide krvoproliće, to je za njih zabava. Životi takmičara su deo emisije koju ljudi iz Kapitola obožavaju da gledaju. Stanovnici Kapitola ne šalju svoju decu u Igre, a u filmu se javlja jedna scena, u kojoj Hejmič (Woddy Harrelson), mentor Ketnis i Pite, sa zgražavanjem gleda malog dečka koji na poklon od svog oca dobija plastični mač i, u igri, ga zariva u stomak svoje majke.

Svejedno, u Areni se vodi ljuta borba između takmičara, Ketnis (umeđuvremenu prozvana kao Vatrena devojka) se zbližuje sa Pitom, i između njih se stvara ljubavna veza, koja u isto vreme stvara i ljubavni trougao (sa Gejlom, koji kod kuće sve vidi šta se dešava u Areni). U međuvremenu Ketnis se združuje sa malom Ru (Amandla Stendberg), devojčicom iz Jedanaestog distrikta, koja nesrećno gubi život. Ketnis, koja je zavolela malu Ru i u njoj prepoznala lice svoje sestre, čini veliki gest, i polaže telo devojčice u belo cveće, stavljajući buket cveća u njene ruke.To je bio povod za bunu u Jedanaestom distriktu, čime se naslućuje želja svih ljudi da žive slobodno, bez uslovljavanja i kažnjavanja od strane Kapitola. 

Ketnis i Ru

Kao i u svakom filmu sa srećnim krajem, pravila se menjaju, a mogućnost osvajanja krune se sa jednog pobednika povećava na dva, i to iz istog Distrikta. To naravno daje Ketnis i Piti snagu da izdrže do kraja, kao poslednji preostali par, ali kada taman pomisle da su prešli sve prepreke, pravila se menjaju, i vraćaju na staro. Ketnis odlučuje da je najbolje da oboje pojedu otrovne bobice, i na taj način oboje poginu. To izaziva paniku u Kapitolu, i na kraju ih ipak oboje proglašavaju za pobednike. 


Ketnis i Pita na treningu

(Spoiler alert - Kraj)

"Igre gladi" je odličan film koji oslikava portret budućeg vremena, ljudske pohlepe, izopačenosti, pa mogu reći i ljudske bolesti i mentalnog ludila. On je dublji od obične ljubavne priče ispunjene sa pregršt scena tuča i krvoprolića. "The Hunger Games" treba da preispita ljude i da ih navede na razmišljanje čemu sve vodi... Naravno, to je samo film, ali dosta toga se može videti već u sadašnjem vremenu, a što je bilo prikazano u filmu, a da se uopšte ni ne priča o budućnosti... 
Izuzetna kamera, odlična scenografija Dvanaestog distrikta, kao i kostimi pospešuju atmosferu filma, naglašavajući sadašnjost filma. Priča je izvanredna, i naravno, svi sa uzbuđenjem čekamo sledeći deo, "The Hunger Games: Catching Fire", u kome će se stvari zakomplikovati, a priče koje prate junake postati još interesantnije i bolje. 

Trejler za drugi deo možete pogledati ovde:


Moj omiljeni citat iz celog filma je u razgovoru Ketnis sa Gejlom, a on glasi ovako: 
Gale: They just want a good show, that's all they want. If they don't have a bow, you make one! OK? You know how to hunt.
Katniss: Animals....
 Gale: It's not different, Katniss...

The Hunger Games ću oceniti odličnom ocenom: 8/10


Jedino razocaranje koje sam doziveo je bilo kada sam video izmenu u filmu i to u trenutku kada Ketnis nalazi bedž Rugalice kod bake na pijaci, dok joj u knjizi to poklanja njena drugarica. Drugim rečima, sitnica, koja je samo fanovima knjige mogla upasti u oko.

Tople preporuke, i za kraj: "May the odds be ever in your favor!"