29. јул 2013.

Man of Steel - Čovek od čelika

Ili jednostavno Supermen! :) I to kakav Supermen!!! Napolju je bilo preko trideset stepeni, a ja sam u rashlađenoj bioskopskoj sali sa nestrpljenjem iščekivao jedan od filmova koji ove godine jednostavno ne smete zaobići. Gledao sam ga u 3D-u, koji je bio interesantan, i mogu reći, doprineo samom filmu, povećavajući njegovu realističnost.



Posle katastrofalnog nastavka iz 2006. godine ("Superman returns"), Klark Kent konačno dobija priču koju superheroj poput njega zaslužuje. Već od samog naslova - "Man of Steel", u kome se ne javlja ono famozno "Superman", naslućuje se inovativnost koju ovaj film u izobilju nosi sa sobom. 

U glavnim ulogama nalaze se izuzetni Henry Cavill, zatim Amy Adams, te oskarovci Rusell Crowe i Kevin Costner, a za njim i fenomenalni zlikovci Michael Shannon i Anjte Traue. Režija je pripala Zacku Snyderu, tvorcu filmova "300" i "Watchmen", a producent je genijalni Christopher Nolan tvorac nesvakidašnje trilogije o Mračnom vitezu. 

Radnja filma je već svima poznata. Ali ipak, scenaristi su radnju ovog Supermena uobličili, dali odgovore na neka pitanja, opisali Kripton u najboljem mogućem svetlu, a zajedno sa kostimografima konačno napravili PRAVI Supermenov kostim. Kada kažem pravi mislim na to da je Supermen konačno naučio kako se nosi donji veš. 

Supermen i Lois Lejn

(spoiler alert - početak)

Nakon potpunog uništenja Kriptona (od strane generala Zoda - Michael Shannon)  na planetu Zemlju sleće svemirski brod koji u sebi nosi bebu sa imenom Kal-El, kasnije nazvanom Klark Kent. NJegovi roditelji Lara Lor-Van (Ayelet Zurer) i Jor-El (Russel Crowe) umiru pri uništenju planete, a general Zod sa svojom ekipom preživljava u zatvoru sličnom vremenskoj kapsuli.

Kal-El ,Lara Lor-Van i Jor El

Naravno, kao i u bilo kom drugom superherojskom filmu, Zod se vraća na Zemlju, da uništi Supermena, a među njima nastaje rivalstvo koje kulminira u uništenje čitave planete Zemlje, i ponovnu izgradnju Kriptona umesto nje. Klark Kent, nabildovani i još ne tako poznat heroj, na svom putu nailazi na seksipilnu novinarku Lois Lejn (Amy Adams) u koju se naravno zaljubljuje, te ona postaje jedan od glavnih razloga (pored njegove "zemaljske" majke) zbog kojeg on mora da spasi Zemlju od uništenja.

General Zod

Naravno, sve se dobro završava. Zemlja ostaje čitava, ljubavna veza cveta, Klark Kent dobija posao u Dejli planetu, gde se "ponovo upoznaje sa Lois", i na taj način se ponovo vraća svojoj anonimnosti. 

(spoiler alert - kraj)


Film počinje mirno da bi eskalirao u pravi spektakl. Ono što me je začudilo je realnost ovog filma. Klark Kent je običan čovek, koji kontroliše svoje moći. Čovek koji je blizak nama, gledaocima, te sam, makar ja, na taj način dublje upoznao Supermenov lik. Henri je odlično uradio svoj posao, jednostavno ne mogu zamisliti bilo kog drugog glumca u ovoj ulozi. Tuče kojima ovaj film obiluje su fascinantne. 3D je doprineo tučama, stvarajući osećaj da se one dešavaju baš tu, ispred gledaoca, i da on u njima učestvuje.
Sve u ovom filmu je odlično. Realistična kamera, kostimi (konačno se objašnjava značenje znaka "S" koji zapravo na Kriptonu znači "nada"), izuzetna scenografija i zvuk koji je zaista impresivan. 

Antje Taure u ulozi Faore-Lu.
Zanimljivo je da mi se ona kao negativac dopala više od čuvenog Zoda.


Ali kada se sve sabere i oduzme, ovaj film ne bi bio tako dobar da nije bilo aposlutno NEVEROVATNIH vizuelnih efekata. Još od doba "Povratka kralja" i pauka Šelobe, nisam video bolje vizuelne efekte na velikom platnu. Oni su upotpunili film na najbolji mogući način, napravili ga posebnim, te, mogu slobodno reći, i najboljim filmom o Supermenu do sada. 

Moj omiljeni citat iz filma:
Jor-El: What if child dream of becoming something other than what society intended? What if a child aspire to something greater.


Oceniću  ovaj film ocenom 8/10. Zaista mi se dopao, a svakim minutom me je sve više uvlačio u taj nestvaran svet, da bi me držao zatvorenim sve do poslednjih par sekundi pred kraj filma.


Trejler za film pogledajte ovde: 



Film se završio, Klark je stavio svoje hipsterske naočare, a mi, verni fanovi, sa nestrpljenjem iščekujemo drugi deo koji će u bioskope izaći 2015 godine, a u kome će Supermen udružiti snage sa Betmenom. :)

Ova slika sve objašnjava!!! :)