2. децембар 2013.

Thor: The Dark World - Tor: Mračni svet

Svi ljubitelji Marvela su nakon Avengersa konačno dočekali da vide šta će se desiti kada se Thor zajedno sa Lokijem vrati na Asgard. U kakvoj će se situaciji naći Loki, šta će biti sa Torom i Džejn (koju nažalost nismo imali prilike da vidimo u Avengersima)... Kao veliki fan svih Marvelovih filmova, izuzev X-Mena (zaista mislim da  filmovi nisu vredni ničije pažnje, osim "X-Men: First Class"), nisam mogao da dočekam drugi deo Tora. Prvi mi se dopao, ali ne u tolikoj meri kao filmovi o Iron Man-u. Ali je zato "Mračni svet" po mom mišljenju stoji rame uz rame sa njima.

http://www.imdb.com/title/tt1981115/?ref_=hm_cht_t3

Filmovi o Toru nisu briljantni. Čak daleko od toga. Ali su zato neverovatno zabavni i vizuelno predivni. Samim tim što se radnja drugog dela u potpunosti odvija na Asgardu čini ovaj deo boljim od prvog. Zatim je jedan od faktora i veći budžet pomoću koga su vizuelni efekti napravljeni fenomenalno. :) Sve u "Mračnom svetu" je na višem nivou u odnosu na prvi deo Thora. Apsolutno sve. Počevši od scenarija, preko scenografije, kamere, zvuka i kostima. fanovi filma su svakako, nadam se, izašli iz bioskopske sale (poput mene) sasvim zadovoljni i srećni.

Koliko god se cela radnja filma vrti oko glavnog i neustrašivog junaka Tora, svakog puta kada se Tom Hiddleston pojavi na platnu dešava se čudo. Svaki fan i obožavalac filmova biva zarobljen u njegove kandže. Loki je lik koji vodi film, on je taj koji je nepredvidiv, koji komplikuje radnju na intrigantan i izenenađujuć način, a zatim je još bolje razrešava. Hiddleston drži ceo film u svojim rukama, ne puštajući nijednu pojedinost da funkcioniše bez njega.

Glavne uloge: Chris Hemsworth (Tor) i Tom Hiddleston (Loki) 
Sporedne uloge: Natalie Portman (Džejn), Anthony Hopkins (Odin), Chrisopher Eccleston (Malekit)...
Režija: Allan Taylor i James Gunn
Žanr: Akcija, avantura, fantazija

 

(Spoiler alert - početak)

Priča prati Tora u ratu sa mračnim vilenjacima. Nakon što se zajedno sa Lokijem iz Njujorka vrati na Asgard, Loki biva bačen u tamnicu, a Tor poslat od strane Odina u misije po svim svetovima u kojima bukte pobune i ratovi. Tor rešava sve probleme i taman kada misli da je uspeo da pomiri planete saznaje da Heimdal (čuvar Bajfrosta) nema Džejn u svom vidokrugu, što znači da joj se nešto desilo. 
U isto vreme na planeti, Džejn ispituje pojavu konekcije svetova. Naime na nekoliko hiljada godina na zemlji i bilo gde u svemiru stvaraju se portali koji sve svetove povezuju u jedan. Džejn slučajno propada kroz jedan portal i odlazi u podzemlje Asgarda. U nju ulazi Aether, drevno oružje mračnih vilenjaka, koje ima moć da uništi celu planetu. Kada se ponovo vratila na Zemlju (zajedno sa Artherom u njoj), ona postaje okidač buđenja mračnih vilenjaka koji su u ratu protiv Asgarda pre mnogo godina izgubili Aethar. Oni se bude i kuju plan kako da unište čitav univerzum. 
Tor se vraća po Džejn na Zemlju i odvodi je u Asgard, i time, poput magneta privlači smrtnog neprijatelja Malekita, koji zbog želje da poseduje Aethar uništava sve oko sebe. 
Vrhunac filma jeste borba na Zemlji u kojoj se javljaju devet portala i u kojoj Tor pobeđuje Malekita. Ali, ta pobeda je uništila mnogo života, uključujući i život njegove majke, koju je Malekit hladnokrvno ubio. 

(Spoiler alert - kraj)


Ključni razlog zbog koga je drugi deo Tora bolji od prvog je režija. Razlika je previše uočljiva, naravno u dobrom smislu. Posvećenost detaljima i sitnim stvarima koje sve fanove iznenađuju je odlična. :)  Za nas, fanove Hari Potera, prvi deo je režirao Glideroj Lokhart (inače glumac Kenneth Branagh), te su se svi fanovi složili da on nije bio dorasao tom zadatku. Scenaristi su odradili odličan posao te je radnja mnogo zanimljivija od radnje prvog dela.
Dark World - Thor  *2:0*

Dalje, kao što već rekoh, vizuelni efekti su, kao što se očekuje mnogo, mnogo bolji. Zatim zvuk koji je jedan od ključnih aspekata tog tehničkog dela filma. Scenografije ima više, ceo set je grandiozan, božanski i nestvaran. Kostimi i šminka su poboljšani, te tako Džejn izgleda mnogo bolje u asgardskoj nošnji, nego u teksas pantalonama i crnom kaputu. Dakle, tehnički, Mračni svet ubedljivo vodi, te je trenutni rezultat  
Dark World - Thor  *6:0*

Ali, naravno ima i nekih stvari koje mi se nisu dopale. U pitanju je previše akcije. U jednom trenutku na kraju filma se dešava trenutak u kome svaki gledalac doživljava jednu dozu konfuzije, jer su stvari previše raštrkane. Gubi se osećaj da rat vode Tor i Malekit. Ne, sada rat vode svi, ali apsolutno svi... Vilenjaci, ljudi, Asgardijanci, stvorenja sa drugih planeta, Loki... Nisam znao gde da gledam, jednostavno je bilo previše. Dalje, više mi se sviđalo kako se radnja "Thora" razvijala, iako je "Mračni svet" što se tiče scenarija daleko bolji. U Toru imamo početak, taj uvod, pa sve ostalo. Dok ovde, film počinje retrospektivom, i *PAF* radnja se odmah dešava. Treća stvar koja mi se ne dopada je lik Erika Selviga. Svesni smo da je u Avengersima skrenuo sa pameću, ali je režiser preterao sa tim njegovim ludilom u ovom filmu. I na kraju, četvrta stavka je 3D, koji zapravo uopšte i ne postoji. Konačan rezultat: 
Dark World - Thor  *6:4*


Sve u svemu, "Thor: The Dark World" odnosi pobedu. Film je bolji od prvog dela i ja ne mogu da dočekam da vidim sledeći deo koji će u bioskope doći, pretpostavljam tek nakon drugog dela Avengersa. Dakle, verovatno, 2016. godine. 

Omiljeni citat: 
Odin: Some believe that before the universe, there was nothing. They're wrong. There was darkness... and it has survived.
Ovaj film ću oceniti ocenom 7,5. Svakako jedan od zanimljivijih blokbastera ove godine. 

Trejler pogledajte ovde: