16. септембар 2013.

Inception - Početak

Postoje neki filmovi koji su sasvim solidni. Postoje i oni koji vas oduševe i ostave bez reči, oni koje toliko zavolite da možete slobodno reći: "Ovo je moj omiljeni film!". Ali posebnu kategoriju čini film "Inception". On ne spada među solidne, niti među odlične i filmove bez greške. Nekako je uspeo da se izdvoji iz cele filmske industrije i postavi nedostižne granice. Neponovljivo neverovatan, ovo je film koji ne liči ni na jedan drugi i čija je priča kompleksna i nesvakidašnje inteligentna. Smatram da nikada niko neće ponoviti superiornost ovog filma. Ovako nešto se stvara jednom za sva vremena.


http://www.imdb.com/title/tt1375666/?ref_=sr_1

Kada sam ga prvi put pogledao, moram priznati, nisam ga shvatio. Radnja je ipak previše komplikovana za samo jedno gledanje. Tako sam ga pre više od godinu dana ponovo pogledao, ali opet, morao sam da vraćam neke scene unazad, u potrazi za odgovorom koji će razrešiti moje nedoumice. Pre dva dana sam ga pogledao po treći put i konačno, shvatio ga u potpunosti. Dva dana nisam ništa pisao, želeći da mi se sve ono što sam video slegne, da bih mogao biti siguran da ono što budem pisao u "spoiler alertu" sa sigurnošću bude tačno. 
Ulazak u dubine neistraženog ljudskog uma je uvek predstavljao veliki zalogaj za sve režisere i scenariste. Ali zato ovaj film predstavlja jedan novi pogled na još uvek stoprocentno neistraženu temu "ljudski san". Svi se ponekad zapitamo šta se dešava u nama, te se slike koje vidimo u snu pojavljuju ispod naših kapaka. No, do sada niko nije dao pouzdan i naučno dokazan odgovor. Baš poput ovog filma, sve se zasniva na pretpostavkama koje se i dalje istražuju. Zanimljivo je da "Inception" predstavlja sliku o svetu sna na tako uverljiv način, da sam se prosto zapitao, da li će ovako nešto nekada biti moguće!? Za jedno 1000 godina... :) Naravno, ovo je samo moja želja i prosto je nemoguće da će nekada ova tehnologija ulaska u san biti stvarna. Ali danas i godinama unazad, u medicini se koristi hipnoza putem koje se osoba može vratiti u bilo koji trenutak njegovog života. Takođe, ljudima koji su pristali da se na njima vrše hipnotički eksperimenti, u toku samih seansi su dobijali informacije i zadatke (lekari su im ih "usađivali u mozak") koje su nakon buđenja iz hipnoze uredno izvršavali. Tako da sam na neki način povezao hipnozu sa idejom koju je scenarista imao dok je pisao rednju filma. "Filmska verzija hipnoze" je daleko inovativnija i zanimljivija, a da bi bila još zagonetnija, scenarista je odlučio da se pozabavi temom sna i nivoima koje jedan san ima. 

Totemi pomoću kojih svi koji sanjaju znaju da li su u snu ili u realnosti.
Ovo je Kobov totem. Sve dok se čigravneprestano vrti znači da je Kob u snu.

Glavne uloge: Leonardo DiCaprio (Kob), Joseph Gordon-Levitt (Artur), Marion Cotillard (Mal), Tom Hardy (Ejms) i Ellen Page (Arijandna)
Sporedne uloge: Ken Watanbe (Saito), Cilian Murphy (Robert Fišer), Dileep Rao (Jusuf) i Michael Cane (Majls)
Režija i scenario: Cristopher Nolan
Žanr: akcija, avantura, triler, misterija


(Spoiler alert - početak)

Kob je radnik korporacije koja je izmislila mašine pomoću kojih se ulazi u san. Film počinje samim krajem i scenom u kojoj se Kob vraća po Saita. Posle toga vidimo Saita u mladosti i Koba koji u trećem nivou Saitovog sna pokušava da ukrade informacije koje su od velike važnosti za njegovu korporaciju. Kada je uspeo da se dokopa onoga po šta je ušao na treći nivo, san mu se urušava i on ostaje na drugom nivou na kome Saito otkriva da je i dalje u snu. Arhitekta koji je izgradio san je promenio materijal tepiha u sobi, te je Saito prepoznao da i dalje sanja i nije želeo da progovori ni reč na temu informacija sa trećeg nivoa. Kada se konačno probudio, zatekao je sebe kako sedi u vozu. Kob i njegov pomoćnik Artur su odavno pokupili svoje stvari i otišli.
(Slika desno - Mal i Kob)
Ubrzo saznajemo da Kobu nije dozvoljen ulazak u Ameriku zbog zločina koji je počinio. Naime svi smatraju da je on ubio svoju ženu Mal, ali zapravo, ona je izvršila samoubistvo, a prethodno obavestila sve advokate i psihijatre da ju je Kob nekada maltretirao i pretio ubistvom. Naravno, to je laž. Ona ujedno predstavlja Kobovo sećanje koje se javlja svaki put kada se on poveže sa mašinama za san. Osvetoljubiva Mal često sabotira njegove planove u snovima i zato predstavlja pretnju za sve koji su povezani na mašinu. Nakon što Saito sklopi dogovor sa Kobom, Kob odlazi da pronađe novog arhitektu. Dogovor je bio da ako Kob uspe da izvrši usađivanje ideje u mozak Roberta Fišera, Saito će izvršiti par poziva koji će omogućiti Kobu da slobodno uđe u Ameriku i vidi svoju decu od koje je godinama odvojen. Ideja koju bi trebao da "usadi" Robertu u mozak jeste: "Moram podeliti očevo industrijsko carstvo!", jer bi u suprotnom vladao čitavom industrijom u svetu, a upravo to je ono što Saito ne želi. Kob ubrzo sakuplja ekipu koja će učestvovati u Usađivanju. Nju pored Koba i Artura čine Arijadna - novi arhitekta, genijalna devojka sposobna da napravi bilo kakav san i optičku varku; Ejms - vrhunski glumac i poznavalac programa, njegove mogućnosti transformisanja iz jedne osobe u drugu dosta pomaže celoj ekipi; Jusuf - hemičar zadužen za sedative koji će ih uspavati. Sa njima kreće i Saito, koji želi da se uveri u tačnost onoga što pričaju da će uraditi.

Artur i Ejms.


U snovima svi oni ulaze u glavu Roberta Fišera i na putu do rešenja se spuštaju do trećeg nivoa. Jedna od težih stvari jesu cimanja koja će buditi sve pri izlasku iz poslednjeg nivoa u pređašnji. Ta cimanja predstavljaju slobodan pad, te tako na prvom nivou Jusuf se u kolima zaleće u more, u drugom Artur eksplozivom pokreće lift, a u trećem Kejs uništava zgradu te tako svi "slobodno propadaju". Upravo na trećem nivou ideja koju su gradili u prethodna dva biva usađena u Robertovu glavu, ali pošto je prethodno ubijen, Kob i Arijadna su se spustili u četvrti nivo ili takozvani limbo, da bi iz njega izvadili Roberta. Naime, svako ko umre u snovima prilikom usađivanja biva poslat u limbo, koji su Kob i Mal zajedno izgradili. Takođe iz njega vade i Saita (sam početak filma) koji je godinama živeo zatočen u njemu, te je tu dočekao svoju starost, pošto vreme u snovima traje mnogo duže nego u realnosti i eksponencijalno raste pri silaslku sa nivoa na nivo. Tada se raščišćava priča oko Mal i Koba, koji joj saopštava da je na njoj prvi put izvršio usađivanje ideje. Pošto su njih dvoje razrađivali mašinu za snove, zapali su u krizu da ne znaju šta jeste, a šta nije realnost. Kada su u snovima ostarili, Kob i ona izvršavaju samoubistvo i vraćaju se u sadašnjost. Prethodno Kob je Mal usadio ideju da taj svet u kome žive nije stvaran (jer ona nije želela da se probudi), ali nije pretpostavio da će se ta ideja razvijati i kada se budu vratili u realnost. Ona se ubija, želeći da se probudi u drugom, pređašnjem svetu. Nakon usađivanja ideje u Roberta, Saito održava svoje obećanje, a Kob se vraća svojoj deci. Na kraju filma Kob baca svoj totem - čigru, da bi proverio da li i dalje sanja. U tom trenutku u sobu utrčavaju njegova deca, a čigra ostaje za njim na stolu. Film se završava a čigra se i dalje vrti, doduše sa naznakom da će uskoro prestati, ali ipak, gledaocima se ostavlja veliki znak pitanja - da li Kob i dalje sanja ili je budan?

(Spoiler alert - kraj)


Nemoguće je opisati radnju filma u nekoliko rečenica. Svestan sam dužine spoiler alerta, ali jednostavno nisam umeo drugačije. To je najkraće moguće prepričavanje radnje. Gore sam postavio grafik snova iz filma koji na lep način skraćuje razmišljanja na temu "šta je gde i gde je kada" :) :).

Apsolutno sve u "Inceptionu" je savršeno! SVEEEEEE! Režija - 10/10, scenario 20/10, gluma, kamera (apsolutno zaprepaaaaašćujuća!), montaža, boja, muzika... VIZUELNI EFEKTI - čisto savršenstvo (pogotovo scena u kojoj Arijadna po prvi put gradi san)! Nema nijednog trenutka koji mi se nije dopao! Postoje neke scene koje su me potpuno ostavile bez teksta, poput onog dela u kome se Artur u beztežinskom stanju tuče u hodniku. Kada sam saznao da je režiser odlučio da napravi čitav hodnik, digne ga pet metara od zemlje i zatim ga vrti u vazduhu (sve to da bi ta scena bila stoprocentno savršena) bukvalno sam zinuo od zaprepašćenja. Dakle, ta scena nije kompjuterski efekat, već je prava, i hodnik se zaista okreće!


Leo je ponovo briljirao u svojoj ulozi, mada mi se, iskreno najviše od svih dopala Mal, izgubljena duša, koju je Marion neverovatno odigrala!
Ne vidim šta bih više trebao da kažem osim da je ovo savršen film, konretno meni jedan od najboljih ikada.

Omiljeni citat:
Mal: I'll tell you a riddle. You're waiting for a train, a train that will take you far away. You know where you hope this train will take you, but you don't know for sure. But it doesn't matter. How can it not matter to you where that train will take you?
Ovom filmu ću dati ocenu 9/10. Odličan film koji je po mom mišljenju već postao klasik!

Trejler pogledajte ovde, a ako niste gledali film, VREME JE :) :