6. септембар 2013.

The Bling Ring 2013

Da, ovo je bila istinita priča. I da, smorio sam se žestoko. Moguće da je ovo bio najantipatičniji film sa najlošijom režiom koji sam pogledao ove godine. A možda i koju godinu unazad. Osim poruke koju nosi i Emme Watson u drugačijem izdanju ovaj film nema nikakve druge kvalitete. 
P.S. Današnje devojke koje misle da su kul ako malo "izbleje" sa flašom Johnny-a i paklom cigareta u ruci kao i tonom šminke na licu, slobodno neka zaobiđu ovaj film u širokom luku. Inače biće uvređene, jer su baš takve devojke glavna meta filma.


Moram priznati da mi je čak i Emma Watson bila odvratna u nekim trenucima. Mada, to je i bila poenta režisera, u ovom slučaju žene režisera. A poenta je prikazivanje modernog društva, i to tinejdžera i njihovog izopačenog sistema vrednosti. Ali, kada je film rađen po članku iz Vanity Fair časopisa, ne može se očekivati spektakl...iako sam siguran da je moglo mnogo bolje. 
Nikada nisam, a nikada ni neću biti čovek kojem je jedino stalo do žurki i opijanja. Ne vidim nikakvu čar u tome, niti ikakvu poentu napijanja. Naravo, volim žurke, ali one sve više liče na parade osoba niskog intelekta i što dužih štikli. Počele su da budu izveštačene, uštogljene i nelagodne. Devojke nose štikle u kesama da bi ih, kada uđu u diskoteku, klub ili splav zamenile umesto ravnih patofni?! Čemu to nebulozno dokazivanje?! Muškarci više u svemu tome ne vide provod već samo alkohol koji će im ubiti ono iole malo razuma koji im je ostao i otupeti mozak do kraja... A ovaj film je pun takvih iskompleksiranih osoba, te je to razlog zbog koga mi se uopšte nije dopao. Sem, naravno, poruke koju nosi, koja je bolno i surovo istinita.


Emma Watson kao Niki.

"Legendarnu" i istinitu petorku čine Emma Watson (Niki), Taissa Farmiga (Sem), Katie Chang (Rebeka), Clarie Julien (Kloe) i Israel Broussard (Mark). Scenario i režija: Sofia Coppola, inače ćerka Francisa Coppole - tvorca nezaboravne trilogije "Kum".

(Spoiler alert - početak)

Iako mislim da nema potrebe za spoiler alertom, niti za bilo kakvim prepričavanjem radnje filma, ipak ću u kratkim crtama objasniti šta se u ovom filmu dešava. Nakon što Mark dođe u novu školu, on upoznaje Rebeku, bogatu devojku koja je opsednuta krađom. U tu priču se upliću i njene najbolje drugarice - Kloe, Niki i Sem. Kako su svi opterećeni modom i stajlingom, a Mark se već lično upoznao sa nošalantnim ponašanjem Rebeke u toku krađa, oni zajedno počinju da pljačkaju domove poznatih modnih ikona poput Pariz Hilton, Megan Fox, Linzi Lohan i ostalih. Nakon što su Mark i Rebeka lagano ušli u kuću Pariz Hilton i pokrali sve što je trebalo, oni nagovaraju i njihove drugarice da sledeći put krenu sa njima. Tako počinje lavina u vidu krađa. Usput počinju da se drogiraju, jer novca imaju na pretek, a kako svi roditelji na Beverli Hilsu ne brinu o svojoj deci, tako se niko od njih nije zapitao šta njihova deca rade sa sobom. Naravno, na kraju bivaju uhapšeni i zatvoreni iza rešetaka, kada roditelji prvi put saznaju da su im deca kriminalci.

Petočlana ekipa u sudnici.

(Spoiler alert - kraj)

Dok sam pisao, ponovo sam shvatio koliko je radnja filma banalna, dosadna i glupa. Zaista ne vidim nijedan razlog zbog koga je trebalo snimati ovaj film, osim da se mladi upoznaju sa činjenicom koju već svi znamo. "Ako kradeš, ićićeš u zatvor!" :) 
Znam da je režiserka želela da nam predstavi izobličenu sliku bogatih tinejdžera. I uspela je. Prikazala ju je, ali ne na najbolji način. Voleo bih da je bilo malo manje scena u kojima se likovi opijaju, kradu, slikaju svojim iPhonom i te slike automatski izbacuju na Facebook, drogiraju itd, itd. Ali onda sam shvatio da zapravo ništa ne može promeniti radnju filma kada je život tih tinejdžera totalno jednoličan, te je sve što oni rade već navedeno u prethodnoj rečenici. To je njihova svakodnevnica, oni ne znaju za drugačiju mogućnost provođenja jednog dana. 

Jedna od mnogobrojnih žurki.

Najviše sam se iznervirao kada sam video da Niki i njena drugarica Sem uopšte ne idu u školu. One sede kod kuće a njihova majka im drži časove na kojima se govori o kvalitetima Anđeline Džoli!!!! Ove dve glupače su jedino od njenih kvaliteta navele dobro telo. I dalje ne verujem da je ovo istinita priča, toliki nivo ljudske gluposti nikada nisam video. I da, na kraju filma, nakon što su policajci potpuno raskrinkali celu ekipu, vidimo Niki koja daje intervju u kome kaže kako bi ona volela da bude uzor mladima i da želi da bude LIDER jednog dana! Slatko sam se nasmejao kada joj je novinarka postsavila pitanje o njenom humanitarnom radu. Niki joj je rekla da je istina da ona pomaže gladnoj deci u Africi, i da se stara za njihovu sigurnost, ali kada joj je novinarka postavila pitanje "U kojoj zemlji u Africi?", Niki se zbunila i odgovorila sa: "Trenutno se ne sećam, ali kao i da je bitno." I to pokazuje koliko su današnji tinejdžeri neobrazovani i koliko im nije stalo da saznaju ništa i obogate svoj intelekt. A siguran sam da je ovaj drastičan primer potpuno realan. 

Jedino što mi se zaista svidelo u Blin Ringu je muzika. Odlično je uklopljena u svaku scenu, a najviše sam se oduševio kombinacijom pesme pevačice M.I.E. i scene u kojoj se petorka nadrogirana vozi u automobilu. Ona u svojoj pesmi "Bad girl" takoreći "peva" sledeće stihove: 
Live fast, die young
Bad girls do it well...

Dok je Kloe u ekstazi vozila automobil, doživela je saobraćajni udes. Da, da... "Live fast, die young!" I tu je predstavljena ironija u životnim motoima tinejdžera. Sve ostalo mi se nije dopalo, sem te poruke koju film nosi. Niti režija, niti scenario, kamera... Ništa. Čist promašaj. A negde sam pročitao kritiku jednih novina koje su za ovaj film rekle "The coolest summer movie ever!". Strašno...

Nažalost, nemam nijedan omiljeni citat koji bih izdvojio.

Oceniću ovaj film sa 5/10. Jedan od najlošijih filmova koje sam do sada pogledao. 

Trejler pogledajte ovde: