2. септембар 2013.

Iron Man 3

Želim odmah da raščistimo nešto. Iron Man je moj omiljeni superheroj. Moguće da je to zbog toga što mi je Robert Downey Jr. jedan od omiljenih glumaca, ali svaki put kada gledam neki od delova Iron Mana divim se genijalnom mozgu Tonija Starka i njegovoj prepotentnosti i harizmi. On je potpuno atipičan superheroj. Nekako je drugačiji od svih drugih i ima nešto u njemu što ceo svet obožava. Kao što i sam za sebe kaže, on je genije, bilioner, plejboj, filantropist... :) 



Treći deo Iron Mana nije najbolji u trilogiji. Počasno mesto drži prvi deo i siguran sam da, ako budemo imali prilike da pogledamo još pet delova, nijedan neće biti bolji od prvog. Ali, možda mi se ipak malo više dopao od dvojke. Mickey Rourke nije bio pravi pogodak za Tonijevog protivnika u drugom delu i to se odrazilo na ceo film. No, treći deo ima odličnog zlikovca, pa čak i još jednog koji glumi zloću. U pitanju je Mandurin, koji je bio prava poslastica za ljubitelje ovih filmova. Šta mi je najviše smetalo? Upravo je to bio Toni Stark. Shvatam da je Toni preživeo nervni slom nakon Nju Jorka i Avengers inicijative, ali nekako se od njega očekivalo da napravi malo bolje mašine, koje će ga služiti ako ponovo dođe do slučaja napada vanzemaljaca. On je napravio 40 i više novih "odela", ali nijedno ne radi dobro. Sva se raspadaju u paranparčad pri bilo kakvom jačem udarcu. Toni živi u strahu i često vidimo napade panike i njegovu iznemoglost i nemoć da se izbori sa situacijom. Upravo to je ono što nismo do sada videli u filmovima o Iron Manu. Tu Tonijevu drugu stranu. Na sa svu sreću nije je bilo previše u filmu, ali je meni, kao ljubitelju neustrašivog Tonija ipak zasmetala.

Robert Downey Jr. 

Glumačka postava glavnih likova je ista kao i u prethodnim delovima. Nove uloge i likovi su sledeći: Guy Pearce (Oldrič Kilijan), Ben Kingsley (Mandurin i Trevor Slateri), Rebecca Hall (Maja Hansen) i James Dale (Savin). Režiser Jon Favreau je promenjen, pa je režija ovog filma bila u rukama Shane Blacka

(spoiler alert - početak)

Nakon pobede vanzemaljaca u NJu Jorku (iz filma "The Avengers"), Toni Stark počinje da gubi razum. Slike koje je video u crvotočini na Menhetnu mu se vraćaju u snovima i on živi bez sna, umoran i iscrpljen. Od straha, Toni pravi najnovije verzije Iron Manovog odela, ali svaki sledeći model deluje slabiji od prethodnog. Moguće je da to samo tako deluje gledaocima, ali se zaista u filmu nigde ne vidi da je suprotno. Upoznajemo se sa početkom priče o Toniju Starku i njegovom upoznavanju sa Oldričom Kilijanom i Majom Hansen, koja inače radi na biomolekularnom projektu koji bi omogućavao da ljudski udovi mogu biti obnovljeni iako ih je čovek potpuno izgubio. Naravno, kako se u svetu superheroja svakog dana pojavljuje novi zlikovac, u trećem delu u centru pažnje je Mandurin koji veoma podseća na Bin Ladena. On vlada celim svetom putem televizora na kojem ostavlja svoje preteće poruke. Kasnije se ispostavlja da iza Mandurina stoji Oldrič Kilijan koji vlada celom organizacijom, dok je Mandurin prvoklasni glumac koji je zavarao čitav svet... 

Mandurin i Odlrič Kilijan

Oldrič, koji je udružio snage sa Majom Hansen, je napravio čitavu vojsku izlečenih. Svako od njih je dobio vakcinu koja je u njihovu krv ubacila supstancu sličnu lavi. Tako svako od njih može dostići veliku temperaturu, a sam Kilijan čak može bljuvati vatru. Kada su u normalnom stanju, svako od njih je kao i bilo koji drugi čovek. Nakon što je Toni otrkio svoju adresu, Mandurinovi, odnosno Kilijanovi ljudi potpuno razaraju njegovu vilu u Malibuu. Tada počinje klasična borba između dobrog i zla, u kojem, naravno, dobro pobeđuje... Ipak ovo nije "Igra prestola" :D 

(spoiler alert - kraj)

U ovom delu najviše od svih likova mi se dopao lik Mandurina, za koga smo svi smatrali da je najveći zlikovac na planeti. No, ispostavio se da je on jedna izgubljena, glumačka duša, koju je Ben Kingsley oživeo na neverovatan način.
Dalje, dopala mi se priča malog dečka Harlija (Ty Simkings) i Toni Starka. NJihov odnos je krajnje čudan jer Toni njega tretira kao običnog pomoćnika od četrdeset godina, dok mu mali Harli uzvraća divljenjem i ljubavlju. Scenario u ovom delu filma je bio odličan, i više puta sam se ismejao Tonijevoj hladnokrvnosti prema dečaku. 
I konačno, bio sam oduševljen sa likom Peper Pots, koja je u ovom delu bila neustrašiva. Ona je dobila jednu od Oldričovih vakcina i postala imuna na povrede. Nadam se da će ona biti jedna od Avengersa u sledećem delu The Avengers: Age of Ultron. Svakako bi bilo zanimljivo videti Tonijevu ljubav kako udružuje snage sa Scarlett Johansson.

Gwynteh Partlow - Peper Pots

Jasno se vidi razlika u režiji filma. Prethodna dva su nekako bila neozbiljnija, više u stilu stripa... Ovaj je bio odmeren i odsečan, u prvom holivudskom stilu. Više mi se dopada novi režiser, iako ni stari nije bio loš. Vizuelni efekti su, očekivano, dosta bolji. Nažalost, ovaj deo nije bio ispunjen muzikom grupe AC/DC i mogu reći da je to bio veliki minus, barem za mene, pošto obožavam njihovu muziku, a u prvo i drugom delu se savršeno uklopila uz radnju filma. 

Omiljeni citat: 
Tony Stark: Here's a little Holiday greeting I've been wanting to send to the Mandarin. I just didn't know how to phrase it until now. My name is Tony Stark and I'm not afraid of you. I know you're a coward, so I decided... that you just died, pal. I'm gonna come get the body. There's no politics here, it's just good old-fashioned revenge. There's no Pentagon. It's just you and me. And on the off-chance you're a man, here's my home address: 10880 Malibu Point, 90265. I'll leave the door unlocked. That's what you wanted, right?
[Stark grabs the smartphone and throws it against a column before entering his car]
Tony Stark: Bill me.

"Iron Man 3" ću oceniti sa 7/10. Mislim da je to sasvim fer ocena, zato što je film imao neke propuste koji mi se nisu dopali. 

Trejler pogledajte ovde.