20. август 2013.

Julie & Julia

Žao mi je što tek sada pišem o ovom filmu, jer je upravo on bio moj pokretač. Nakon što sam ga odgledao počeo sam da razmišljam iz kog razloga nisam do sada krenuo da pišem neki blog. Imao sam previše slobodnog vremena na raspustu, te sam poželeo da ga pogledam ponovo. Nakon gledanja, krenuo sam sa blogom. A danas, nakon što sam ga ponovo pogledao (zaista ne znam po koji put), zadao sam sebi novi cilj:  

30 KRITIKA ZA 40 DANA!


Znam da će možda biti naporno pogledati 30 filmova u roku od 40 dana, a zatim i napisati kritiku za svakog od njih, ali važno je nekada sebi zadati cilj, koji u startu deluje pomalo nestvarno. No, pretpostavljam da ću se, kada raspust i ovih 40 dana budu prošli, (i kada se budem osvrnuo i video svih 30 blogova na okupu) osećati ponosno na svoj rad. :) :) 

Veoma je moguće da je ovo jedan od mojih omiljenih filmova. Doooosta njih sam do sada pogledao, te je teško napraviti najuži izbor. Ali, jedno je sigurno. Osećam se dobro dok gledam ovaj film... Srećno, poletno, nekako mi uliva tu pozitivnu energiju, inspiriše me da nešto uradim, da napravim nešto novo.... :) Želim da naglasim da mi je (ako već ne znate) Meril Strip definitivno omiljena glumica. Na to pitanje se nikada ne dvoumim, ona je jedna jedina, i niiiko (po mom "skromnom" mišljenju) ne može dostići njenu veličinu na području glume. Takođe želim da ovim putem čestitam rođendan taletnovanoj Amy Adams, i poželim joj puuno nagrada i Oskara u budućnosti (kao da će ona ovo videti XD)!!! :)

HAPPY BIRTHDAY AMY!!! :) :) :) :) 


Glavne ženske uloge dobile su veličanstvene glumice, Amy Adams (Julie Powell) i Meryl Streep (Julia Child), a glavne muške Chris Messina (Erick Powell) i Stanley Tucci (Paul Child). Priča je istinita i rađena je po knjizi  Julie Powell, u kojoj je ispričala svoju životnu priču. Režija i scenario su pripali Nori Ephron. Meril je, naravno, za ovu ulogu bila nominovana za Oskara, ali ga nažalost nije osvojila. APSOLUTNO je nezasluženo 2010. godine Oskar otišao u ruke netalentovane Sandre Bulock, koja je (gle čuda) za tu istu ulogu osvojila Razzie (nagrade za najgori film, glumce, itd.) nagradu, samo dan pre dodele Oskara. 

Paul i Julia 

Radnju ovog filma opisaću u samo par rečenica, pošto se želim skoncentrisati na druge pojedinosti vezane za njega.
Julia i Paul se sele u Pariz, gde Julia, nakon što je prestala da radi kao ambasadorka, nema nikakav posao. Ona želi nešto da učini sa sobom, te kako najviše voli da jede, ona počinje da pohađa kurs kulinarstva, želeći da jednog dana postane svetski poznata kuvarica. Julijina priča se odvija šezdesetih godina prošlog veka. U isto vreme, u sadašnjosti, režiserka nam prikazuje istinitu priču Džulije, koja počinje sa pisanjem bloga i zadaje sebi cilj da po receptima iz kuvara sada već legendarne Julie za godinu dana napravi 524 jela. Svakog dana, nakon svakog novog recepta ona je pisala svoj blog i na taj način postala poznata. Tada počinje priča filma koja prati dogodovštine iz života ovih žena, različitih po statusu i mestu življenja, ali duhovno dosta sličnih. Obe imaju istu pasiju, obe vole iste stvari, uživaju u životu sa životnim saputnicima, i na kraju obe postaju poznate na svoj način. 

Džulija i Erik

Svaki put kada pogledam ovaj film ostatak dana provedem sa osmehom na licu. FOX-TV ga je proglasio za najbolji feel-good film 2009. godine, napisavši sledeće:
"A Scrumptious Feast! The feel-good movie of the year"  Kevin Steincross, FOX-TV
Zaista se slažem sa ovom kritikom. Ovo je jedan od retkih filmova koji mi daje energiju za životom, pa čak i kada se loše osećam (ovih dana sam bio bolestan) nekako uspe da me podigne na noge.  Meril Strip je opet prevazišla samu sebe. Ponovo je uspela da promeni svoj glas i izgled. Od samog početka i njenih prvih rečenica otkriva se njen neverovatan talenat transformacije iz jedne ličnosti u drugu. Mada, Meril to naglašava sama za sebe, te kaže da je njen glumački život vođen ovim motoom:
"If I am not confident that I can portray the character perfectly on screen, I won't even try." 
Energija koju svi glumci imaju u ovom filmu je neverovatna! Svako je priča za sebe, a opet, svi zajedno čine jednu neraskidivu celinu. Scene u Parizu su zaista nestvarne. Žao mi je što nisam do sada imao priliku da posetim Pariz... Nadam se da ću uskoro pronaći način da hodam uličicama kojima su hodali mnogi glumci, i iskusiti sve čari tog francuskog raja.
Muzika je divna. Često slušam francusku muziku, pogotovo kada sam nervozan ili tužan. A ovaj film je ispunjen najlepšim zvucima francuske harmonike... Kamera je odlična, boja takođe. Gluma, ponavljam, izvanredna. Montaža je uspešno odrađena, sobzirom da je bilo potrebno usladiti dve različite priče iz dva različita doba u jedan film. Amy je tako draga i bliska "običnim" ljudima... Ali ipak, Meril nosi ceo film na svojim leđima i svakom izgovorenom rečenicom u meni gradi sliku nečeg nedostižnog u svetu glume... Njena superiornost je neopisiva :)




Moj omiljeni citat ipak izgovara član muške ekipe, i to konkretno Stanley Tucci:
Paul Child: [after telling Julia that she should be on television, & she laughs] I'm not kidding you; I'm not. Someone is going to publish your book. Someone is going to read your book, and realize what you've done. Because YOUR BOOK is amazing. YOUR BOOK is a work of genius. YOUR BOOK is going to change the world.

Meni je zaista teško da realno ocenim ovaj film. Moguće je da on zaista zaslužuje ocenu kojom je ocenjen na IMDb-u (7/10). Ali ja sam se nekako vezao za njega i doživeo ga na drugačiji način od većine gledalaca. Volim svaki minut, svaku scenu, kadar i svaki dijalog. Možda je subjektivno, ali ja ću oceniti "Julie & Julia" sa 8/10. 

Trejler pogledajte ovde:


Bon appétit!!! :)