1. август 2013.

The Fighter - Bokser

Režiser David O.Russell me je oduševio svojim poslom u filmu "Silver linings playbook", a ovim filmom (koji je kod nas preveden sa "Bokser" umesto "Borac") me je potpuno pridobio i osvojio. Više ne moram postavljati pitanje zašto je on jedan od najboljih režisera današnjice. Odgovor je lak - zato što je on David O.Russell! 



Ne dešava se često da me stil kojim neki režiser pravi svoje filmove obori sa nogu. Naravno, Tarantino je majstor svog zanata, (njemu je čak dozvoljeno da ubije Hitlera u toku bioskopske projekcije) te Kventina kao režisera najviše volim. Ali, nasuprot Tarantinu koji je pompezan, bučan i nasilan (u smislu režije) u svojim filmovima, O. Russell je staložen i miran režiser koji slika jednostavan portret običnih ljudi, na način kakav do sada to niko nije radio.


David O.Russell

Volim da kažem da, kada gledam filmove koji su bili nominovani za film godine od strane Akademije ("The Fighter" je bio nominovan za sedam Oskara uključujući nominacije za film godine, režiju i originalni scenario), uvek tražim dlaku u jajetu. Tako sam i u ovom filmu poželeo da nađem nešto što će mi zasmetati, nešto što mi se neće dopasti... Ali jednostavno nisam uspeo. Ovo je jedan od retkih filmova koji me je osvojio još u prvom minutu, i naterao me da se divim umeću svih glumaca, scenarista i samog režisera ostalih 115 minuta do kraja filma. 

Christian Bale (Dicky) i Mark Wahlberg (Micky)

Uloge u ovom filmu pripale su neverovatnom Christianu Baleu (koji je za svoju ulogu, za koju je dobio Oskara, izguio neverovatan broj kilograma) i Marku Wahlbergu. Ženski deo ekpie čine Amy Adams (sada već četiri puta nominovana za Oskara) kao i Melissa Leo (koja je za svoju ulogu u ovom filmu osvojila Oskara).


(spoiler alert - početak) 

Miki je Dikijev mlađi rođeni brat, željan bokserskog umeća koje je njegov stariji brat imao u svojim najboljim godinama. Kako je film rađen po istinitom događaju, svi likovi postoje i i dalje žive. Diki je Mikijev trener, ali kako je navučen na krek, on često kasni na treninge svog brata, time otežavajući napredak u bratovljevoj bokserkoj karijeri. NJihova majka Alis (Melissa Leo) je Dikijev nekadašnji menadžer, dok je Mikijev sadašnji menadžer i pomoćnik.
Diki je legenda u svom gradu. On je oborio jednog od najboljih boksera na svetu, Šugar Rej Leonarda, i time osigurao sebi mesto među zvezdama. Ali kako je navučen na drogu i krek, vremenom je propao, i bio osuđivan i zatvaran čak 27 puta. 

Diki na dnevnoj dozi kreka.

Televizija HBO čak snima dokumentarni film o njemu, u kojem mladima prikazuju strahotu koju krek i drogiranje nosi sa sobom. Cela porodična situacija ne dozvoljava Mikiju da trenira na pravi način. Devetoro dece koje je Alis rodila samo su je načinile hladnijom i snažnijom, ali česti ispadi, kako nežnosti tako i besa, pokazuju da ona nije stabilna ličnost.

Alis (Melissa Leo)

Svejedno, nakon ponovnog zatvaranja Dikija, Miki je promenio svog trenera, i zajedno sa svojom devojkom Šarlin (Amy Adams) krenuo u nov način treniranja, osvajajući, u početku, lake mečeve koji su mu vraćali samopouzdanje (koje mu je bilo narušeno konstantnim porazima). Nakon što njegov brat izlazi iz zatvora, on ponovo počinje da se kosultuje sa njim, iako mu svi kažu da to ne radi. Ali upravo mu je on (pored devojke, majke i oca) bio najveća podrška na putu do osvajanja titule svetskog prvaka u svojoj kategoriji. Diki ostaje čist, a Miki sa titulom svetskog prvaka i Šarlin, kao životnom saputnicom, nastavlja da živi život punim plućima. 

(spoiler alert - kraj)

Ovaj film obiluje odličnim dijalozima, i neverovatno kvalitetnom glumom cele glumačke ekipe. Amy Adams je u svojoj životnoj formi iznela težak lik Šarlin, a sama transformacija Christiana Balea za sebe govori koliko se on potrudio da bude što bolji. Kamera je odlična, a muzika baš u stilu O.Russela. Bokserki mečevi izgledaju kao pravi, iz razloga što se glumci zaista udaraju, i time se pojačava realnost filma. Zaista, oduševljen sam svakim detaljem počevši od gestikulacije pojedinih glumaca, preko kostima koji govore o finansijskoj situaciji likova, pa sve do sitnih upadica koje Mikijeve sestre često dobacuju njemu i Šarliz. Hemija između Šarliz i Mikija je divna, i izgledaju sasvim prirodno, kao pravi zaljubljeni par. 

Šarliz (Amy Adams) i Miki

Omiljeni citat iz filma je zapravo jedan od ključnih citata, kada Diki ohrabljuje njegovog brata u finalnom meču:
Dickie Eklund: Are you like me? Huh? Was this good enough to fight Sugar Ray? Never had to win, did I? You gotta do more in there. You gotta win a title. For you, for me, for Lowell. This is your time, all right? You take it. I had my time and I blew it. You don't have to. All right? You fuckin' get out there, and use all the shit that you've been through, all that fuckin' hell, all the shit we've gone through over the fuckin' years, and you put it in that ring right now. This is yours. This is fuckin' yours.
Ocenjujem ovaj film ocenom 9,5/10. Svima toplo preporučujem ovo filmsko remek-delo. Zaista je vredno gledanja.

Trejelr za film pogledajte ovde. :)