22. август 2013.

Percy Jackson: Sea of Monsters - Persi Džekson: More čudovišta

Veliki sam fan knjiga o Persi Džeksonu. Obožavao sam prvi deo, zapravo i sada ga obožavam. Gledao sam ga dosta puta i uvek sam uživao gledajući ga. Sa nestrpljenjem sam iščekivao dan kada će drugi deo izaći u bioskope. Nažalost, kada sam ja izašao iz bioskopa (nakon odgledanog filma) bio sam vidno razočaran. No, na neki meni nepoznati način, ipak sam pronašao nešto magično u filmu, nešto zbog čega mi se na kraju dopao. :)


Naši distibuteri su doneli odluku da se ovaj film kod nas daje samo u 2D verziji. Zašto? - apsolutno nemam ideje. Film je pravljen za 3D. Skoro svaka scena je takva da se likovi unose u kameru, svi predmeti "lete prema gledaocima", i zaista mi je krivo što Persija nisam mogao da pogledam onako kako je trebalo. Mislim da 3D pozitivno doprinosi filmu... Mislim, ne tvrdim... :)

A sada, zašto sam razočaran. 
Glumci nisu imali energiju iz prvog filma. Kao da im je scenario dat pet dana pred snimanje, te oni nisu imali vremena ni da ga pročitaju, a kamo li nauče i izvežbaju. Nekako je hemija između glavnih likova oslabila. Da li je to zbog toga što su odrasli, pa su jednostavno ozbiljniji, ne znam. Mada, u Hari Poteru svi likovi nakon deset godina su uigrani, međusobno čvrsti i jednostavno se oseća ta njihova privrženost prema likovima. Dok, ovde, već u drugom delu, ona počinje da opada... To je glavni razlog. Ostale ću navesti ispod kraja prepričavanja radnje filma :)

Tajson, Klaris, Grover, Anabet i Persi :)

Glavni likovi su isti kao i u prvom delu: Logan Lerman (Persi), Alexandra Daddario (Anabet), Brandon T. Jackson (Grover) i Jake Abel (Luk). U "Moru čudovišta" se javljaju i novi likovi koje tumače Douglas Smith (Tajson), Leven Rambin (Klaris), Stanley Tucci (Gospodin D.) i Nathan "Castle" Fillion (Hermes). Zanimljiv mi je naziv režisera (film je o bogovima i polubogovima, a režiser ima ime jednog od "izmišljenih" Marvel bogova) Thor Freudenthal.

(spoiler alert - početak)

Film počinje objašnjenjem kako je nastalo odbrambeni mehanizam koji okružuje Persijev logor. Naime, Talija (Zevsova ćerka) je daaavno izgubila svoj život tako što je spasila svoje prijatelje od Kiklopa. Zevs je odlučio da joj podari drugi život, i na mesto gde je ležalo njeno telo izraslo je drvo koje je pustilo svoju energiju i obrazovalo štit oko logora. Štit koji je skoro nemoguće probiti. Nakon što je spasio Olimp, Persi pada u zaborav. Jednostavno se više ni po čemu ne ističe u društvu, dok je njegova prijateljica Klaris u centru pažnje. Ona je nova zvezda logora, ona osvaja sve titule na takmičenjima, ona sve zna najbolje... U logor stiže  Persijev polubrat, drugi sin Posejdona, kiklop po imenu Tajson. Persi je u početku bio skeptičan prema njemu, ali posle shvata da je ljubav prema bratu nešto što nema cenu.

Persi i ekipa.

Kada jednog dana Luk otruje Talijino drvo i pošalje džinovskog metalnog bika (kome se zaista ne mogu setiti imena) u logor, počinje Persijeva priča. Iako je zadatak o pronalasku Zlatnog runa (koje se nalazi u Moru čudovišta) pripao Klarisi, Persi sa prijateljima i polubratom kreće u pustolovinu punu opasnosti. Zlatno runo će pomoći oporavku Talijinog drveta, te će Persijev svet ponovo biti zaštićen od zlih likova. Naravno sve se završava dobro, Persi pobeđuje Luka i Kronosa, i donosi Zlatno runo u logor. Priča se, očekivano, ne završava, već se produžuje na još jedan deo. :)

(spoiler alert - kraj)

Radnja filma je simpatična. Avanturistička i dečija. Ali moram izdvojiti jednu konkretnu scenu koja mi se najviše dopala. To je scena vožnje taksijem, koga voze tri Sive veštice (u grčkoj mitologiji poznate kao "Graeae") veštice koje imaju samo jedno oko koje vade i dodaju ga jedna drugoj. Siguro ih se sećate iz priče o Herkulesu. No, ovde su one modernizovane i nekako deluju kul. Zaista bih voleo da se provozam njihovim taksijem. Ta scena je bila luuda. :) 

Kada Taksi naiđe na neku prepreku, može se odvojiti na dva dela. :) 

Moram priznati da sam uživao u nekim delovima filma, potpuno sam bio zarobljen u taj nestvarni svet pun najčudnijih stvorenja i polubogova. Ali, očajno loši vizuelni efekti mi nisu dozvolili da uživam u ceeelom filmu. Nikako mi se nije dopalo kako je vizuelno odrađen. U kom smislu? Scene sa svim stvorenjima i ostalim čudima su odlične, ali kada se u scenama sa vizuelnim efektima nađu glumci, napravi se prava zbrka. Tada se vidi koliko su oni "jeftino" odrađeni. 
Dalje... Nije mi se dopalo kako je odrađen scenario i kako je izvršena montaža. Priča je nekako natrpana. Ide jedan događaj, na njega se lepi drugi a preko njega treći... Buum, buuuum i na kraju TRAS. Prvi deo je imao lep uvod, pa razradu i na kraju zaključak. Ovde je u pitanju samo razrada. Nema uvoda, radnja odmah kreće. I scene se samo reeeđaju jedna za drugom. Odjednom dolazimo do vrhunca filma (borbre sa Kronosom) i ona se bukvalno završava za manje od sedam minuta!!! No, ipak sam u tom haosu pronašao nešto što mi se sviđa. Nešto što me je vratilo u detinjstvo i načinilo me srećnim. 

Bio sam presrećan kada sam na početku filma čuo ovu pesmu: 


Odlično se uklopila u scenu takmičenja na samom početku. Ona upravo oslikava rivalstvo između Persija i Klarise, i ritam se slaže uz njihovo stanje u sceni! :)

Omiljeni citat (faca Stanley Tuccia je bila neopisiva dok je izgovarao ove reči: 

Mr. D: [Mr. D poured some wine into a glass but it turned to water immediately and it was revealed that it is a punishment from Zeus] You know the Christians have a guy who can do this but in the opposite direction, [looking up at the sky, as if speaking to Zeus] now that's a god.

Mr. D (Stanley Tucci). Ljubitelj vina koje mu se uporno zbog kazne pretvara u vodu.


Film je jednom rečju zabavan. No, moglo je to mnooooooogo bolje. Kada bih zažmurio na loše vizuelne efekte i na energiju među glumcima, kao i na manjak dobrog scenarija, bio bi ovo jedan od meni omiljenih filmova ove godine. Ovako, dajem mu skromnu ocenu 6,5/10, iako ne vidim razlog postojanja ovih 0.5 bodova. :D Verovatno je to zbog ljubavi prema prvom delu. :)

Trejler pogledajte ovde: