11. август 2013.

The Smurfs 2 - Štrumfovi 2

Novi štrumfovi su stigli u bioskope, i obojili ceo filmski svet u plavu boju. Sve bi mooožda bilo bolje da ovaj film nije sinhronizovan. Kada Seka Aleksić daje glas jednoj od glavnih junakinja filma, onda je sve jasno. Štrumfovi su deo mog detinjstva, te mi teško pada da pišem o ovom filmu. I to iz samo jednog razloga - nemam ništa lepo o njemu da kažem. 




Prvenstveno želim da napomenem da ako imate dete, ili mlađeg brata ili sestru (i to do sedam godina) obavezno pronađite vremena da odete sa njim/njom u bioskop. Ali, spremite se na sat ipo vremena puke dosade. Ja sam išao u bioskop sa mojim malim bratom i ujakom (njegovim ocem). Nas dvojica smo sedeli sa strane, a Mateja (moj brat) u sredini. Bilo bi zanimljivo da nas je neko posmatrao prvih pola sata filma... Mateja se naglas smejao više puta, a nas dvojica smo sedeli i samo odgovarali sa "Da!" svaki put kada bi nas Mateja pitao "Jel da da je dobar film?".  No, kako je vreme odmicalo Mateja je promenio svoje pitanje u "Aaaaa kolikooo ima doo krajaa???" a zauzvrat dobijao odgovor "Petnaest minuta" iako smo i ujak i ja bili svesni da film duže traje... Mateja se smejao sinhronizaciji, pa je u jednom trenutku čak izjavio da bi on bolje odglumio, iako ima samo sedam godina. Ja nisam mogao da izdržim film do kraja. Zanimljivo je da se uporno prave crtani filmovi koji su mnooogo bolji od igranih filmova za decu... Mislim, ja sam zaista uživao gledajući "Monsters university" (kao i mnoooge druge ctraće) u bioskopu, dok ovako nešto, poput Štrumfova zaista ne mogu da razumem.


Cela štrumfastična ekipa. :)

Glumačku ekipu čine Katty Perry, Christina Ricci, Hank Azaria, Neil Patrick Harris,  Brendan Gleeson. Režija - Raja Gosnel. Zanimljivo je da ovaj film ima čak devet scenarista, a da je priča ovako loša.

(spioler alert - početak)

Štrumfeti je rođendan. U selu vlada haos oko priprema za žurku. Ali kako niko ne posvećuje pažnju Štrumfeti, da ne bi otkrili kakvo joj iznenađenje pripremaju. Štrumfeta ostaje sama, i u šetnji odlazi do jezera. Na drugom kraju planete, Gargamel kuje zaveru sa svoja dva "eksperimentra" -  Veksi i Hakusom (sivim štrumfovima). On želi da otme Štrumfetu koja će mu otkriti kako je nju Veliki Štrumf pretvorio u plavog štrumfa, kao i da iz nje izvuče eliksir za pravljenje pravih štrumfova. 


Veksi, Štrumfeta i Hakus

Kada Veksi otme Štrumfetu, štrumfovi dolaze da je spasu, te tako nastje cela radnja filma. Na kraju Hakus i Veksi postaju dobri i plavi, štrumfovi se vraćaju u svoje selo, a na meni ostaje da se nadam da više štrumfastičnih delova ovog filma neće biti.

(Spoiler alert - kraj)

Ni sam ne znam da li bi mi se ovaj film više dopao da je bio na engleskom jeziku. Ali, tada deca ne bi mogla da isprate film do kraja. Mada, kada premotam traku unazad, onda shvatim da ni Meril Strip u glavnoj ulozi ovaj film ne bi mogla da izvuče iz blata. "Štrumfovi 2" su jednostavno loši. Počevši od glume i scenarija (priča je tako banalna i dosadna, da nemam reči), pa do zaista očajnih vizuelnih efekata i katastrofalne režije. Jedino što mi se dopalo je Hank Azaria u ulozi Gargamela, jer on nije vizuelni efekat, već zaista glumi. Imao sam osećaj da gledam Gargamela iz crtanog filma, iako je zapravo on u ovom slučaju bio čovek, a ne crtani lik. 


Gargamel i štrumfovi.

Bio sam napet do kraja filma jer sam želeo da saznam Matejine utiske. Kada sam na kraju ipak čuo ono njegovo "Baaaš mi se sviđa!!", pao mi je kamen sa srca, jer sam ja bio taj koji je predložio da se ovaj film gleda u bioskopu. Nažalost, ja sam bio razočaran, jer plava stvorenja iz mog detinjstva više nikako nisu ista kao pre, niti zanimljiva, niti smešna... Moj ujak je rekao da ipak trebam da shvatim da je ovo film za decu, ali se ne mogu složiti sa tim. Postoji toliko dobrih filmova za decu do sada snimljenih (od Diznijevih i Pixarovih crtaća, pa do mnogih igranih filmova), da ovaj film izgleda mizerno i jadno u poređenju sa njima. 

Omiljeni citat:
Papa: It doesn't matter where you came from. What matters is who you choose to be.
Tražio sam razlog zbog koga bi "Štrumfovima" dao ocenu veću od petice, ali sam se na kraju složio sa sajtom IMDb. Ovaj film zaslužuje ocenu 4,8/10, te mu i ja dajem istu. 

Trejler pogledajte ovde: